A-
A+

Familjefokus när Biden talar till kongressen

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.
USATT

Gratis förskola, en form av barnbidrag och betald sjuk- och föräldraledighet.

När president Joe Biden intar kongressens talarstol för ett tv-sänt anförande är USA:s familjer i fokus.

Annons

Annons

Annons

Annons

Representanthusets demokratiska talaman Nancy Pelosi. Snett bakom henne syns partikamraten Eleanor Holmes-Norton från huvudstadsområdet Washington DC.
Representanthusets demokratiska talaman Nancy Pelosi. Snett bakom henne syns partikamraten Eleanor Holmes-Norton från huvudstadsområdet Washington DC.
Kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC i USA.
Kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC i USA.
En historisk investering i utbildning och barnomsorg, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki om "American Families Plan", den satsning som Biden hoppas kunna sälja in till sina landsmän i talet.
Men han kommer även att tala om många andra prioriteringar, som polisreformer, invandring, vapenlagar och det pågående arbetet med att få pandemin under kontroll och amerikaner i arbete.

Biden och hans talskrivare har filat på talet i veckor. När det gäller familjesatsningen pågår förhandlingar och detaljerna är därför flytande, enligt medier. Men den spås vara värd omkring 1 800 miljarder dollar, pengar som bland annat ska användas till gratis förskola för tre- och fyraåringar och "bana väg för den bäst utbildade generationen i USA:s historia".

Ser rött?

I paketet finns också skattelättnader för barnfamiljer, som är tänkta att betalas ut varje månad och som har likheter med det svenska barnbidraget. Joe Biden vill också sänka kostnaderna för att köpa sjukförsäkring samt införa betald sjuk- och föräldraledighet i någon form – även om detaljerna inte är kända ännu.

Reformerna applåderas av partikamrater inom Demokraterna men får många republikaner att se rött och avisera motstånd. Detta i synnerhet eftersom Vita huset vill finansiera planen genom att höja skatterna för USA:s rikaste. Enligt förslaget ska reavinstskatten höjas – oklart hur mycket – för amerikaner med en årsinkomst på över motsvarande 8,5 miljoner kronor, rapporterar public servicekanalen NPR.

Republikanerna, som traditionellt motsätter sig en stor statsapparat, har redan tvingats svälja Bidens virushjälppaket på 1 900 miljarder dollar.

Nyligen lade presidenten också fram ett jättelikt infrastrukturpaket värt 2 000 miljarder dollar, men det har kongressen inte tagit ställning till ännu.

Annons

Annons

Sprutor och klimatet

Talet hålls klockan tre på natten till torsdagen svensk tid, på inbjudan av talman Nancy Pelosi. Det har stora likheter med ett så kallat state of the union-tal, men en presidents första tal inför kongressens båda kamrar kallas traditionellt inte så. Biden väntas ändå dela med sig av sin vision för USA och omvärlden. Vid sidan av familjeplanen lär han slå sig för bröstet för den framgångsrika vaccinationskampanjen – men fortsätta att uppmana sina landsmän att ta covidsprutan.

Utrikespolitiskt väntas Biden beröra Kina och möjligen Ukraina, ytterligare förklara sitt beslut att ta hem USA:s soldater från Afghanistan samt ge fler detaljer kring det klimatmål han satte upp i förra veckan. I samband med att Biden stod värd för ett digitalt klimattoppmöte lovade han att USA till år 2030 ska minska sina utsläpp med 50–52 procent jämfört med 2005 års nivå.

Rigorös säkerhet

Vanligtvis brukar en presidents första kongresstal hållas tidigare – både republikanen Donald Trump och demokraten Barack Obama höll sina anföranden redan i februari månad. Men Joe Bidens första ämbetstid har varit långt ifrån vanlig. Den har präglats av den historiska viruspandemin samt riksrättsprocessen mot företrädaren Donald Trump, efter det att Trumpanhängare stormat kongressen i början av januari.

Det sistnämnda gör att säkerheten i kongressbyggnaden Kapitolium nu är rigorös. Färre gäster än vanligt har bjudits in att höra talet på plats och den vita byggnaden vaktas bland annat av över 2 000 nationalgardessoldater från 18 delstater, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr