A-
A+

Familjen i Kevinfallet vill utreda kränkningar

1998 hittades fyraåriga Kevin död i Arvika. Nu vill familjen till två friade pojkarna som första pekades ut som förövare att Arvika kommuns ansvar utreds. Arkivbild.
1998 hittades fyraåriga Kevin död i Arvika. Nu vill familjen till två friade pojkarna som första pekades ut som förövare att Arvika kommuns ansvar utreds. Arkivbild.
BrottTT

1998 hittades fyraåriga Kevin död i Arvika. Två pojkar, fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga. Tjugo år senare frias de båda pojkarna helt från misstankar.

Nu vill familjen att Arvika kommuns ansvar utreds. Och möjligheten till en offentlig ursäkt och ett skadestånd klarläggs.

Annons

Annons

Annons

Annons

Delar av Kristdemokraterna (KD) i Arvika kommun har i en motion krävt att kommunen ska be familjen om ursäkt. Men kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att de ska avslå motionen med motiveringen att sekretess råder inom socialtjänsten. Frågan ska avgöras i fullmäktige den 31 maj.

Men redan nu vänder sig familjen, genom sitt juridiska ombud Stefan Liliebäck, till kommunen och begär att socialtjänstens agerande i samband med händelsen 1998 ska utredas. De vill att att ska klarläggas om socialtjänsten handlade på ett sådant sätt att kommunen gjort sig skyldig till en skadeståndspliktiga överträdelser och kränkningar av Europakonventionen

Att kommunen hänvisar till sekretess ger intryck av att man vill dölja fel och missgrepp, säger Stefan Liliebäck till Nya Wermlands tidningen, som påpekar att familjen själva redan hävt sekretessen.

Pojkarna juridiska ombud pekar på flera frågeställningar. Bland annat att förhör med de unga bröderna kunde liknas vid tortyr och att ingen så kallad bevistalan väcktes mot bröderna i domstol.

Målsättning är i första hand att få ut alla handlingar i ärendet från socialtjänsten så att man sedan ska kunna fatta ett beslut om det finns grund för att inleda en rättslig process mot kommunen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss