A-
A+

Fångar överklagar dom om gisslandrama

Kriminalvårdarna hölls som gisslan under flera timmar i vaktrummet av de två fångarna som beväpnat sig med egentillverkade stickföremål.
Kriminalvårdarna hölls som gisslan under flera timmar i vaktrummet av de två fångarna som beväpnat sig med egentillverkade stickföremål.
BrottTT

De båda morddömda fångar som dömdes för gisslandramat på anstalten Hällby i somras överklagar till hovrätten.

Straffen på sju års fängelse är för hårda, anser de.

Annons

Annons

Det var den 21 juli i år som de båda männen, 31 och 24 år gamla, beväpnade med egentillverkade skär- och stickvapen barrikaderade sig i ett vaktrum på högsäkerhetsanstalten Hällby utanför Eskilstuna med två kriminalvårdare som gisslan. Gisslandramat pågick i nio timmar men kriminalvårdarna släpptes till sist utan att ha åsamkats någon fysisk skada.

I tingsrätten dömdes männen båda till sju års fängelse för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman samt grov utpressning. 31-åringen dömdes även för hot mot tjänsteman vid ett annat tillfälle. De skulle även betala skadestånd på 50 000 kronor till de två kriminalvårdarna som hölls gisslan.

Domarna överklagas nu till Svea hovrätt. Båda männen anser att flera av gärningarna inte bör bedömas som grova, samt att en lindrigare påföljd ska utdömas under alla omständigheter.

Fängelsestraffen för gisslandramat ska männen avtjäna utöver de långa straff de redan är fängslade för. 31-åringen dömdes 2016 till 18 års fängelse för att tillsammans med en annan person ha skjutit ihjäl en man i Biskopsgården Göteborg i oktober 2015. Även den andre mannen var dömd till 18 års fängelse för mord, sedan han huggit ihjäl en man med ett stort antal knivhugg i en lägenhet i Skelleftehamn i mars 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.