Fängelser öppnar för besök – efter åtta månader

Kriminalvården tillåter nu återigen besök på fängelser. Arkivbild.
Kriminalvården tillåter nu återigen besök på fängelser. Arkivbild.
BrottTT

Från och med måndagen öppnar även fängelser med den högsta säkerhetsklassen för besök.

Men beslutet kan dras tillbaka om smittspridningen förvärras.

Annons

Annons

De öppna anstalterna, med säkerhetsklass 3, öppnade för besök från anhöriga till fångarna i september. Då kunde mötena hållas utomhus. Samma möjligheter finns inte hos fängelser med säkerhetsklass 1 och 2, men nu tillåter alltså Kriminalvården besök ändå.

"För att minska de negativa följderna av ett frihetsberövande är det av största vikt att intagna får möjlighet att ta emot besök av sina närstående", säger Lennart Palmgren, Kriminalvårdens direktör för anstalt, häkte och frivård, i ett pressmeddelande.

Fången och besökaren kommer att skiljas åt av en plexiglasskiva för att hindra coronasmitta. Personalen ska se till att det inte sker någon närkontakt. Undantaget är barn under 13 år, som även fysiskt får hälsa på internen.

Kriminalvården beslutade i början av mars att stoppa alla besök på häkten och fängelser. Om smittspridningen i samhället förvärras eller om Folkhälsomyndigheten meddelar nya rekommendationer kan det nya öppningsbeslutet komma att ändras, skriver myndigheten på sin hemsida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons