A-
A+

Fängelsestraff för poliser som kränkte Floyd

Mordet på George Floyd i maj 2020 utlöste protester mot rasism och polisbrutalitet över hela världen. Arkivbild.
Mordet på George Floyd i maj 2020 utlöste protester mot rasism och polisbrutalitet över hela världen. Arkivbild.
UtrikesTT-AP

Två före detta poliser döms till tre respektive tre och ett halvt års fängelse för att ha kränkt George Floyds medborgerliga rättigheter och för att inte ha gjort tillräckligt för att hindra honom från att dödas.

Annons

Annons

Enligt domen kunde de båda poliserna ha ingripit för att stoppa poliskollegan Derek Chauvin som dödade George Floyd i maj 2020. I stället satt den ena polisen på George Floyds rygg under det våldsamma förloppet och den andra såg till att stoppa människor i närheten från att ingripa under händelsen. Men det är för deras bristande ingripande gentemot sin kollega som de båda döms.

Åklagarna i fallet anser att de båda expoliserna borde ha, baserat på den polisutbildning de genomgått samt på grundläggande medmänsklighet, vetat att det var deras plikt att ingripa när Floyd vädjande för sitt liv.

Mordet på George Floyd fångades på film, och där hör man honom säga att han inte kan andas. Filmen spreds och skapade rubriker över hela världen. Det utlöste massiva demonstrationer mot rasism och polisbrutalitet i Minneapolis och runt om i världen.

Expolisen Derek Chauvin dömdes tidigare i år till 22,5 års fängelse för mordet på George Floyd.

I USA är det relativt sällsynt att poliser hålls straffrättsligt ansvariga när kollegor utövar överdrivet våld.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.