A-
A+

"Fantomen" lämnar Broadway efter 35 år

'Fantomen på Operan' på Broadway i New York är den senaste teaterföreställningen som faller offer för pandemins efterdyningar. Arkivbild.
"Fantomen på Operan" på Broadway i New York är den senaste teaterföreställningen som faller offer för pandemins efterdyningar. Arkivbild.
TeaterTT

"Fantomen på Operan" firar 35-årsjubileum på Broadway i januari, men redan den 18 februari faller den berömda ljuskronan för sista gången. Skådespelare, scenmedarbetare och orkestern informerades om beslutet under fredagen, rapporterar The New York Times.

Annons

Annons

Andrew Lloyd Webbers musikal, vars handling kretsar kring en man med vanställt ansikte som hemsöker operahuset i Paris och förälskat sig i den unga sopranen Christine, är den föreställning som spelats allra längst i Broadways historia och har varit en stor turistmagnet för Times Square i New York.

Trots det har den teaterbesökande publiken inte återvänt efter pandemin i tillräckligt stor antal för att täcka produktionens höga driftskostnader.

Den som vill följa "Fantomens" öde i fortsättningen får bege sig till London där föreställningen fortfarande spelas. Efter att ha legat nere under pandemin återvände produktionen med en mindre orkester och andra kostnadsbesparande ombearbetningar ett år senare.

En ny produktion öppnade även i Australien förra månaden och den första mandarinspråkiga produktionen är planerad i Kina nästa år. Dessutom lär även skådespelaren Antonio Banderas jobba på en spanskspråkig produktion.

2012 spelade Peter Jöback fantomen i West End-uppsättningen av "Fantomen på Operan" och året därpå hade han samma roll på Broadway.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.