A-
A+

Får bryta sekretess för att förebygga våld

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
PolitikTT

Svåra avvägningar för anställda inom socialtjänsten kan bli än knivigare med ny lagstiftning, befaras det från fackligt håll. Samtidigt välkomnas lagförändringarna kring våld i nära relationer.

Annons

Annons

Regeringen vill stärka möjligheterna att förhindra våld i nära relationer. På en presskonferens under fredagen presenterade jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) en lagrådsremiss som hon hoppas kan träda i kraft i augusti.

Samhället måste göra mycket mer för att våldsspiralen ska stoppas, säger hon angående våld i nära relationer och tillägger:
Den som slår ska sluta slå.

Förändringarna välkomnas av akademikerförbundet SSR:

I huvudsak är vi positiva, säger SSR:s socialpolitiska chef Fredrik Hjulström.
Redan i dag agerar ju socialtjänsten exempelvis vid pågående brottslighet, fortsätter han.

Plus och minus

Hjulström ser dock en potentiell risk i att utsatta inte vågar prata med socialtjänsten om personalen, som förslaget ser ut, får friare tyglar att bryta sekretess och koppla in polis.

I normalfallet ska man vara överens, nu får man möjlighet att kringgå det. Det finns en risk att den utsatte känner sig sviken och inte vänder sig till socialtjänsten igen. Samtidigt vet jag att personal i vissa fall idag är frustrerad över att inte kunna göra något, så det är en jättesvår avvägning. Det finns plus och minus helt enkelt.

Annons

Annons

Ytterligare områden

Förutom att personal inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kunna bryta sekretess och anmäla till polisen om det finns risk för allvarliga våldsbrott fokuserar lagrådsremissen också på två andra områden:

Socialnämnder i landets kommuner ska verka för att de som slår genomgår behandling, något som är ämnat att göra förutsättningarna likvärdiga över landet.

Barn som upplever våld, även om de själva inte blivit utsatta, ska få råd och stöd från hälso- och sjukvården.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!