A-
A+

"Får han till skyttet är han på pallen"

Martin Ponsiluoma är snabb i spåret, men inte alltid så säker i skyttet. 'Får han till det är han på pallen', säger skyttetränaren Johan Hagström.
Martin Ponsiluoma är snabb i spåret, men inte alltid så säker i skyttet. "Får han till det är han på pallen", säger skyttetränaren Johan Hagström.
SkidskytteOberhof, TT:s utsända

Segrare i säsongens första distanslopp, men under skidskytte-VM har inte Martin Ponsiluoma övertygat med sina nio bom i de inledande loppen.

Alla är rädda för Martin, för får han till skyttet är han på pallen, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Annons

Annons

Martin Ponsiluoma under måndagens träning inför distansloppet.
Martin Ponsiluoma under måndagens träning inför distansloppet.
Skyttetränaren Johan Hagström med Sebastian Samuelsson på sista träningen inför distansloppet i VM.
Skyttetränaren Johan Hagström med Sebastian Samuelsson på sista träningen inför distansloppet i VM.

När Martin Ponsiluoma vann distansloppet över 20 kilometer vid världscuppremiären i Kontiolax sköt han bara en bom. Därefter har hans skytte svajat ordentligt ända fram till sista världscuptävlingen före VM, i Antholtz, där han var på prispallen två gånger.

VM-inledningen, tre bom i sprinten och sex i jaktstarten, borde dock göra vilken landslagsledare som helst nervös när det nu vankas distanslopp. Då straffas man extra mycket för varje bom, med en minuts tidstillägg i stället för straffrundor som tar 20–25 sekunder att åka.

Inte orolig

Skyttetränaren Johan Hagström är dock inte ett dugg orolig för Ponsiluomas form.

Han har en styrka som inte så många har. Han vet att han har åkfarten, men han får inte alltid till skyttet. Men plötsligt träffar han och då är han på pallen, säger Hagström.
Det vet han om, och det vet alla andra aktiva om. Alla är rädda för Martin, de vet vad han kan. För honom är det bara att fortsätta och träna på och hitta självförtroendet i skytteträningen. Han presterar jättebra på träningarna och någon gång får han till det i detta VM, det är jag helt säker på.

Hagström säger att Ponsiluoma fick en självförtroendeboost när han vann distansloppet i Kontiolax.

Såklart. Han vet att han kommer att vinna igen, alla vet det.

Annons

Annons

Försiktig i ståskyttet

Att det i distansloppen är lite annorlunda, med tidsstraff i stället för straffrundor, gör att åkarna lägger upp en annan skyttestrategi.

Åkarna blir mycket mer försiktiga och jag tycker att man kan vara det. Men mer i ståskyttet. Där måste man vara mer noggrann och vänta in det perfekta siktögonblicket. I ligg ska man göra som vanligt för det är så mycket teknik i ligg. Blir man försiktig där, och tveksam, kommer man att göra misstag i tekniken, menar Hagström.

Han säger att skyttet såg mycket bra ut på måndagens träning för de svenska herrarna som ska köra tisdagens distanslopp.

Sebastian Samuelsson har aldrig lyckats särskilt bra i distanslopp, men kommer till start med gott självförtroende efter jaktstarten där han kom trea.

På ett sätt kan jag slappna av och känna att jag inte åker härifrån tomhänt, det betyder mycket. Men det gäller att göra ett topplopp om man ska ha en chans på medalj. Norge har tagit ganska många och jag hoppas att vi är fler som kan vara med och utmana nu, säger Samuelsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.