A-
A+

Farah: "Jag är inte den ni tror att jag är"

Mohamed Farah. Arkivbild
Mohamed Farah. Arkivbild
FriidrottTT

Mohamed Farah föddes med ett annat namn. Han smugglades in i Storbritannien som barn och tvingades arbeta som tjänare i den första brittiska familjen han bodde i.

Det berättar löparlegendaren nu i en BBC dokumentär.

Annons

Annons

Mohamed "Mo" Farah föddes som Hussein Abdi Kahin, berättar han i en BBC dokumentär. I dokumentären talar den fyrfaldige OS-guldmedaljören på 5 000 och 10 000 meter ut om en hemsk barndom. Han föddes i den självutropade staten Somaliland i norra Somalia och smugglades till Storbritannien när han var omkring åtta–nio år.

Sanningen är att jag inte är den som ni tror att jag är. De flesta känner mig som "Mo" Farah, men det är inte mitt namn, säger Mohamed Farah i dokumentären.

Berättelsen går emot vad han tidigare sagt. Farahs tidigare bakgrundshistoria var att han kom till Storbritannien tillsammans med sina föräldrar. Sanningen är att ingen av hans föräldrar varit i landet. Pappan dog i ett inbördeskrig i Somalia när 39-åringen var fyra år. I tv-dokumentären återförenas Farah med sin mamma som berättar att hon skickade iväg honom på grund av krig.

Tvingades barnarbeta

Personen, en kvinna, som flög med honom till Storbritannien från Somalia rev alla hans papper med kontaktuppgifter.

Det var då jag förstod att jag var illa ute, säger Farah.

Han fick sedan ett nytt namn, Mohamed Farah, med förfalskade papper och tvingades arbeta för vad som sades vara släktingar, något som inte var fallet.

Om jag ville ha mat i magen var jag tvungen att göra hushållssysslor eller ta hand om barnen, hon sade att om jag någonsin ville träffa min familj igen var jag tvungen att lyda, säger han och fortsätter:
Jag brukade bara låsa in mig i badrummet och gråta. Mina barn har motiverat mig till att berätta sanningen.

Annons

Annons

Adlad

När Farahs idrottslärare fick höra om hans historia hjälpte han honom med att söka brittiskt medborgarskap, något han sedan fick den 25 juli 2000.

Storbritanniens inrikesministerium, som har hand om migrationsfrågor, har sagt att den nya informationen inte kommer resultera i några repressalier mot Farah som adlades av drottning Elizabeth II 2017.

Jag tänker ofta på den andre Mohamed Farah, pojkens plats jag tog på planet, och hoppas att han klarat sig, säger löparlegendaren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.