A-
A+

"Farligt nära en fullständig katastrof"

Greg Jacob, tidigare rådgivare till Mike Pence.
Greg Jacob, tidigare rådgivare till Mike Pence.
USATT-AP-AFP

En konstitutionell kris på gränsen till total kollaps.

Tidigare president Donald Trumps försök att få dåvarande vicepresident Mike Pence att ogiltigförklara det amerikanska valresultatet kunde fått ett katastrofalt slut, säger före detta rådgivare i Vita huset.

Annons

Annons

Representanthusets utskott som utreder stormningen av Kapitolium möttes i kongressen i Washington DC på torsdagen för en tredje dag av offentliga utfrågningar. Podiet intogs av en högt uppsatt rådgivare till tidigare vicepresidenten Pence.

Förhöret rörde Trumps försök att ogiltigförklara valresultatet, där Joe Biden blev framröstad som näste president. I en desperat vändning ville Trump tvinga Pence att ogiltigförklara valresultatet, sedan alla försök att få det stoppat i domstol hade misslyckats.

Farligt nära

Trump ville att Pence skulle göra något som ingen annan vicepresident någonsin gjort. Vår demokrati var farligt nära en fullständig katastrof, sade ordförande Bennie Thompson i inledningsanförandet.

Utfrågning följde sedan av Greg Jacob, juridisk rådgivare till Pence, samt den pensionerade federale domaren Michael Luttig.

Torsdagens frågor rörde Trumps försök att genomföra ett förslag från den konservative, och kontroversielle, professorn i juridik, John Eastman. Förslaget gick ut på att Pence i kraft av sitt ämbete inte skulle godkänna valresultatet inför USA:s kongress.

Händelserna ses som viktiga i förloppet som slutade med att kongressbyggnaden stormades 6 januari 2021, och målet är att utreda Trumps eventuella direkta inblandning i stormningen.

Jacob berättade att Pence kallade honom till vicepresidentens kansli i Vita huset i december 2020. Pence ville veta om en vicepresident kunde ogiltigförklara ett valresultat. Svaret var nej.

Pence avvek aldrig från denna slutsats, sade Jacob inför utskottet.

Annons

Annons

Hatangrepp mot Pence

Analysen fick medhåll av professor Luttig:

Hade (Pence) förklarat att Trump var näste president, så skulle USA ha hamnat i något som varit liktydigt med en revolution.

Men Pence vägran att lyda Trump ledde till hatangrepp mot honom, och i utskottsförhöret på torsdagen visades en videoinspelning från mobben som stod redo att storma Kapitolium. Budskapet från talkören var tydligt: "Häng Mike Pence".

En slutrapport från utskottet väntas senare i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.