A-
A+

Färre platser till högskoleprovet även i höst

Antalet personer som får skriva högskoleprovet begränsas även i höst. Arkivbild.
Antalet personer som får skriva högskoleprovet begränsas även i höst. Arkivbild.
UtbildningTT

Även i höst gäller begränsningar för hur många som får skriva högskoleprovet. Med anledning av coronapandemin kommer inte fler än 40 000 personer att få delta, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR).

Annons

Annons

Tidigare erfarenheter visar att det går att genomföra högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt, säger Peter Honeth, regeringens nationella samordnare för högskoleprovet, i ett pressmeddelande.

"Det handlar bland annat om att öka avstånden mellan de skrivande i provsalarna. Det kräver att antalet deltagare begränsas och det är rimligt att då prioritera dem som behöver ett provresultat för att söka till högskolan kommande vårtermin", säger han.

Från och med tisdag den 24 augusti går det att anmäla sig till provet, som genomförs den 24 oktober. Anmälningen stänger en vecka senare, eller när 40 000 anmälningar har kommit in.

"Med hänsyn till den pågående smittspridningen är det viktigt att bara de som verkligen behöver ett högskoleprovsresultat för antagningen till vårterminen 2022 anmäler sig till höstens prov", säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR.

För att få skriva provet ska man vara född 2002 eller tidigare, eller ha påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och ha avslutat sin gymnasieutbildning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!