A-
A+

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

Fartyget Razoni ska enligt turkiska uppgifter ha nått Bosporen och ankrat för inspektion utanför Istanbul.
Fartyget Razoni ska enligt turkiska uppgifter ha nått Bosporen och ankrat för inspektion utanför Istanbul.
UkrainaTT-AFP

Den första skeppslasten med ukrainskt spannmål sedan krigets början har nått sundet Bosporen i Turkiet.

Det uppges nu ligga för ankar.

Annons

Annons

Fartyget Razoni har enligt Reuters och flera tyska medier nått sitt delmål utanför Istanbul och väntar nu på en första inspektion. Den är planerad till onsdag morgon, meddelar Turkiets försvarsdepartement.

Inspektionen av Razoni, flaggad i Sierra Leone, görs av en grupp bestående av representanter för ryska och ukrainska myndigheter. Fartyget kommer sedan att segla vidare mot Tripoli i Libanon. Ombord finns en last bestående av 26 000 ton majs.

Risk för minor

Det ukrainska spannmålsfartyget var försenat till vattnen utanför Istanbul. Egentligen skulle det kommit redan under tisdag förmiddag, men anlände först under kvällen, enligt det turkiska försvarsdepartementet.

I början av färden rörde sig fartyget mycket långsamt, endast i sju knop, på grund av risken för eventuella minor.

Under natten till tisdag tog sig fartyget längs den rumänska kusten. Vid ett tillfälle stängde fartyget av sitt automatiska identifieringssystem, vilket betyder att det inte längre kunde spåras, enligt sajten Marine Traffic.

Turkiet har inte kunnat förklara tilltaget.

Annons

Annons

Inspektion till havs

Enligt avtalet ska fartyget inte inspekteras i Istanbuls hamn, utan ut till havs. Det turkiska försvarsdepartementet varnar medier för att komma nära fartyget under inspektionen.

Spannmålsfartyget lämnade ukrainska Odessa på måndagsmorgonen, som det första efter en överenskommelse mellan Ukraina och Ryssland och med stöd av FN. Syftet är att få i gång exporten av spannmål från Ukraina som hindrats av ryska blockader och strider, och har lett till brist och kraftigt stigande priser. Särskilt hårt har länder i Afrika drabbats.

Minst 16 fartyg till i Ukraina väntar på att komma i väg, enligt Ukrainas regering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.