A-
A+

Fastställd dom om mordförsök i Järfälla

Offret fick livshotande skador vid mordförsöket vid en busshållplats i Järfälla. Rättsläkaren kunde senare räkna till sju kulhål, men offret överlevde. Arkivbild.
Offret fick livshotande skador vid mordförsöket vid en busshållplats i Järfälla. Rättsläkaren kunde senare räkna till sju kulhål, men offret överlevde. Arkivbild.
BrottTT

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom i målet om ett mordförsök, utfört av en 16-årig pojke, vid en busshållplats i Järfälla i maj förra året. Åklagaren hade yrkat på längre straff för två av de inblandade.

Annons

Annons

Svea hovrätt dömer, precis som tidigare Attunda tingsrätt, den numera 17-årige pojken till tre års sluten ungdomsvård för att ha försökt skjuta ihjäl en ung man vid en busshållplats i Järfälla i maj förra året.

Pojken döms även för grovt vapenbrott.

Åklagaren hade yrkat på att hovrätten skulle döma pojken till fyra års sluten ungdomsvård.

Ett av hovrättsråden var av skiljaktig mening och ansåg att pojkens straff borde mildras till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader.

Den 27-årige man som ska ha beställt mordet fälls för anstiftan av mordförsök samt grovt vapenbrott och döms även av hovrätten till 18 års fängelse. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till livstids fängelse.

Ytterligare två män i 30-årsåldern döms för medhjälp. De döms till 8 respektive 10 års fängelse. De ska ha stöttat 27-åringen i planeringen.

Bevisningen mot de tre männen har bland annat bestått av kommunikation mellan männen över den krypterade chattjänsten Encrochat, som europeisk polis lyckades knäcka förra året.

I chattarna har åklagaren kunnat visa hur 27-åringen planerade mordförsöket i detalj, och bland annat försåg 16-åringen med en lägenhet att uppehålla sig i inför och efter skjutningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!