A-
A+

Fem döda i pilbågsattack i Norge

Polis söker genom Kongsberg under onsdagskvällen.
Polis söker genom Kongsberg under onsdagskvällen.
NorgeTT

Fem personer har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i norska Kongsberg, bekräftar norsk polis.

En misstänkt gärningsman har gripits.

Vi letar för närvarande inte aktivt efter fler personer. Utifrån den information vi har agerade han på egen hand, säger polischefen Øyvind Aas.

Annons

Annons

Nyhetskarta som visar Kongsberg i Norge.
Nyhetskarta som visar Kongsberg i Norge.
En pil i en husvägg i Kongsberg.
En pil i en husvägg i Kongsberg.
Fem personer har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i Kongsberg.
Fem personer har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i Kongsberg.

Strax efter klockan 18 lokal tid larmades polisen i Kongsberg om en man som gick omkring i centrum med pil och båge. En kvart senare stod det klart att han hade skjutit mot andra människor och alla närboende uppmanades att hålla sig inomhus.

Polisen bekräftar att fem personer har dödats. Två personer har skadats, varav en ska vara en polis som då inte var i tjänst. Gärningsmannen bedöms inte ha haft några medgärningspersoner. Polisen utesluter dock inte att det kan röra sig om en terrorhandling

Givet händelseförloppet är det naturligt att utreda om det kan vara en terrorhandling, men den gripne har inte hörts än och det är för tidigt att säga vad som kan kopplas till hans motiv, säger polischefen Øyvind Aas vid en presskonferens.

"Hemska bilder"

De två personer som skadats vårdas på intensivvårdsavdelning, säger Aas. Men han har inte fått några indikationer på att tillståndet är livshotande för någon av dem.

När det gäller de döda vill han ännu inte berätta något om ålder eller kön. Samtliga har koppling till närområdet, men polisen vill inte gå in på om de har någon koppling till gärningsmannen.

Bilderna från Kongsberg i kväll är hemska. Det är fruktansvärda handlingar som begåtts mot flera personer och en väldigt dramatisk situation som drabbat Kongsberg, säger Norges avgående statsminister Erna Solberg under en presskonferens tillsammans med justitieminister Monica Mæland.
Jag förstår att många är rädda. Därför är det viktigt att understryka att polisen anser sig ha kontroll på situationen, fortsätter Solberg.

Annons

Annons

Löfven kommenterar

Solberg och Mæland säger att de har informerat den tillträdande statsministern Jonas Gahr Støre och att det förestående regeringsskiftet – som ska ske på torsdag – inte bör påverka hanteringen av händelsen.

Det vi har har fått höra från Kongsberg i kväll vittnar om att en hemsk och brutal handling har begåtts, säger Støre till nyhetsbyrån NTB.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar attacken på sociala medier.

"Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära", skriver Löfven på Twitter.

Gärningsmannen har rört sig över ett större område på Vestsiden, den västra sidan av den älv som delar staden sydväst om huvudstaden Oslo, med omkring 20 000 invånare. Den mesta uppståndelsen tycks ha skett i eller vid en livsmedelsbutik. Det ska finnas flera brottsplatser och ett stort område har spärrats av.

Øyvind Aas säger att polisen till en början hade bristande översikt och att man ännu på kvällen behövde lägga ihop pusselbitarna i händelseförloppet.

Många olika platser

Gärningsmannen använde pil och båge vid den tidpunkt då polisen larmades och "utförde några av handlingarna med den".

Men det måste vi få fullständig översikt över, säger Aas, som inte kommenterar uppgifter om att mannen också använt kniv.
Vi får återkomma med hela bilden. Vi ber om förståelse för att vi ännu inte har hela händelseförloppet.

Under natten kommer stora delar av centrala Kongsberg fortsatt vara avspärrat och polisens tekniker arbetar för att säkra bevis.

Det är många olika platser det handlar om, den här personen har rört sig över ett stort område och där begått straffbara handlingar, säger Aas.

Olika uppgifter i norska medier gör gällande att människor tycks ha blivit angripna på olika sätt och orsakats bland annat stickskador.

Polisen jagade enligt ett vittne för lokaltidningen Laagendalsposten den misstänkte mannen längs med en av de stora gatorna i centrum.

Polisen öppnade eld

Polischefen Aas bekräftar att polis öppnade eld under jakten på den misstänkte. Han vill inte gå in på hur många skott som avlossades, men säger att det handlade om varningsskott.

Mannen ska ha varit utom polisens kontroll under en period innan de kunde genomföra gripandet, ungefär en timme och en kvart efter det allra första larmet. Myndigheterna vill ännu inte gå ut med några detaljer om den gripne. De har även meddelat att de inte kommer att gå ut med mer information under natten.

En 24-årig student som bor i området säger till tidningen Verdens Gang att han satt och tittade på tv när han hörde sirener utanför.

Plötsligt hörde jag poliser skrika utav helvete: "Lägg dig ned!", säger han.

Oklart motiv

Den norska polisen har skickat nationella resurser, en särskild insatsstyrka och en bombgrupp till Kongsberg.

Det har varit väldigt många svartklädda poliser som gått runt här. VI har också haft poliser som ringt på och frågat om allt är bra, säger ett vittne som bor i centrum, Marit Hoefle, till NTB.

Den norska säkerhetspolisen PST hålls underrättad, enligt VG.

Alla poliser i hela Norge har fått tillfälliga order om att bära vapen, meddelar den högsta polisledningen. Norska poliser bär i utgångsläget inte vapen.

Vid sidan av polisens arbete har Kongsbergs kommun har gått in i ett krisläge.

Det är en tragedi för alla berörda. Jag finner inte ord, säger kommunstyrelseordföranden Kari Anne Sand till VG.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.