A-
A+

Fem lastbilar sjukvårdsmaterial till Ukraina

Det är EU:s civilskyddsmekanism som samordnar hjälpen till Ukraina på EU-nivå. MSB är kontaktpunkt för EU i Sverige. Arkivbild.
Det är EU:s civilskyddsmekanism som samordnar hjälpen till Ukraina på EU-nivå. MSB är kontaktpunkt för EU i Sverige. Arkivbild.
UkrainahjälpTT

Under veckan har Socialstyrelsen skickat flera lastbilar med sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning till Ukraina.

Det är myndighetens andra leverans till landet.

Annons

Annons

Ukraina har stora behov av sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning. Socialstyrelsen fick därför en förfrågan av EU att skicka material och utrustning som används vid operationer och laboratorieanalys till landet i veckan.

Försändelsen består bland annat av ansiktsskydd, skyddsförkläden, operationsinstrument och pipetter.

Mycket av det här är ju förbrukningsartiklar och det behöver man alltid mer av. Det handlar om ungefär fem lastbilar, säger Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Försändelsen påverkar inte Sveriges beredskap utan består av material som myndigheten bedömer att Sverige har ett överskott av.

Socialstyrelsen har ganska begränsade lager som i första hand används för att säkerställa Sveriges beredskap. Det blir alltid en bedömning för att se till att vi har tillräckligt mycket, säger Urban Lindberg.

Det här är andra gången som Socialstyrelsen skickar material till Ukraina. I mars levererades bland annat tonvis med ytdesinfektion. Det är inte klart om eller när ytterligare material ska skickas.

Det här följer vi löpande. När det efterfrågas saker som vi ser att vi kan stödja med så gör vi det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.