-
+

Femstjärnor säger ja till Draghi

Femstjärnerörelsen säger ja till att stödja Mario Draghis regeringsbildning. Här talar partiets ledare Vito Crimi vid en presskonferens den 29 januari.
Femstjärnerörelsen säger ja till att stödja Mario Draghis regeringsbildning. Här talar partiets ledare Vito Crimi vid en presskonferens den 29 januari.
ItalienTT

Femstjärnerörelsens medlemmar har röstat ja till att partiet ska ställa sig bakom den tilltänkte premiärministern Mario Draghis samlingsregering.

Annons

Annons

Partiet står på en direktdemokratisk grund och låter därför sina medlemmar avgöra stora frågor i nätbaserade omröstningar. Denna gång var det tydligt på förhand att partiets ledande företrädare var splittrade i frågan.

59,3 procent av 74 537 röstande medlemmar röstade för, enligt Femstjärnerörelsens egen blogg. Frågan i sig var dock inte ett rakt ja eller nej till regeringen – utan om de stödjer en regering som har ett särskilt departement för grön omställning och som "försvarar de huvudsakliga resultat som Rörelsen uppnått".

Partiets inflytelserika grundare Beppe Grillo krävde i ett möte med Mario Draghi att det skulle instiftas en ministerpost med särskilt ansvar för klimatfrågor och som också har stort mandat i finanspolitiken.

Femstjärnerörelsen är det största enskilda partiet i det italienska parlamentet sedan valet 2018, men stödet har sviktat rejält under dess tid i de senaste två regeringarna.

Den senaste regeringen föll till följd av interna stridigheter och efter många om och men kallade president Sergio Mattarella in Mario Draghi, tidigare bland annat chef för den Europeiska centralbanken, för att försöka bilda en samlingsregering. Han tycks nu ha fått med sig en överväldigande majoritet av ledamöterna i parlamentets två kammare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss