A-
A+

Festen uteblev på S valvaka

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar vid Socialdemokraternas valvaka.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar vid Socialdemokraternas valvaka.
PolitikTT

Medan det dansades och jublades på andra partiers valvakor var läget betydligt mer avvaktande hos Socialdemokraterna. Partiet går visserligen framåt, men högersidan ser ut att leda.

Vi socialdemokrater har gjort ett bra val, peppade Magdalena Andersson sina partikamrater.

Annons

Annons

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anländer till partiets valvaka i Stockholm.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anländer till partiets valvaka i Stockholm.

När Magdalena Andersson vid 00.40-tiden tog plats på scenen till tonerna av Avicii steg jublet och applåderna på Socialdemokraternas valvaka i centrala Stockholm.

Den största segraren i dag, det är inte ett enskilt parti eller en enskild kandidat. Först och främst är valdagen en seger för svensk demokrati, sade Andersson.

Hon manade till tålamod i väntan på ett färdigt valresultat.

Jag förstår att många gärna vill ha besked så snart som möjligt, det gäller så klart även mig, men nu ska vårt stora demokratiska maskineri får jobba i god ordning.

Trots det osäkra valresultatet konstaterar hon:

Vi socialdemokrater har gjort ett bra val.
Stödet för oss har ökat, och det är uppenbart att svensk socialdemokrati står stark, fortsätter Magdalena Andersson.

Tidvis var dock stämningen betydligt mer återhållsam, inte minst efter vändningen då vänsterblockets ledning ändrades till fördel lag Kristersson. Många av politikerna på plats avböjde att kommentera siffrorna under rösträkningen och trots försök från en discjockey att höja humöret förblev dansgolvet tomt.

Det här kommer att bli en lång natt, kanske till och med en lång vecka, konstaterade Daniel Suhonen, socialdemokrat och chef för tankesmedjan Katalys, medan siffrorna mellan blocken blev allt jämnare.

Kommer inte att fungera

Han menar att S tonat ned alla konfliktytor mot högern under valrörelsen.

Jag har känt hela valrörelsen att det här inte kommer att fungera, att man tonar ner för mycket, säger Suhonen och fortsätter:
Magdalena har liksom lockat över borgerliga mittenväljare på sin sansade icke-SD-position, sedan har man låtit facken ta kampen om arbetarväljarna. Det kan visa sig, hoppas jag, att det bär. Det kan visa sig att det inte bär. Om det här skulle bära för Magdalena Andersson, då har man vunnit med nöd och näppe förmodligen, med minsta möjliga marginal.

Annons

Annons

Inget är givet

Hans Dahlgren, EU-minister i Magdalena Anderssons regering, konstaterade tidigare under kvällen att "ingenting är givet här".

Ingenting är givet här. Vi har flera valrörelser på 70-talet där det på valnatten faktiskt såg ut som att vi skulle fortsätta regera men sedan visade det sig att det var den andra sidan som vann med ett mandats övervikt.

Dahlgren vill inte gå in på hur Andersson eventuellt ska få till en regering efter valet. Han kommenterar också SD:s förmodade framgångar:

Jag tror det bekymrar många människor, inklusive mig själv, att ett sådant parti med ett sådant program, som inte står upp för alla människors lika värde, lyckas dra till sig så pass stor del av väljarna. Det är verkligen ett bekymmersamt resultat denna kväll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.