A-
A+

Festförstöraren leder England: "Räknas inte"

Sarina Wiegman har slagit ut Sverige ur stora turneringar tidigare.
Sarina Wiegman har slagit ut Sverige ur stora turneringar tidigare.
FotbollSheffield, TT:s utsädne

Hon har stått i vägen för Sverige tidigare.

Men Englands förbundskapten Sarina Wiegman lägger inte någon större vikt vid sin vana att förstöra blågula fotbollsfester.

Det är en helt annan situation nu, säger hon.

Annons

Annons

Det går inte att klandra Sarina Wiegman för att vara otydlig. Under måndagen, kvällen före EM-semifinalen mot Sverige, påpekar hon flera gånger samma sak:

Hon och det engelska laget är i nuet.

För henne spelar det ingen större roll att hon som förbundskapten för Nederländerna besegrade Sverige i EM-kvartsfinalen 2017. Det spelar inte heller någon större roll att hon var med och slog ut Sverige i VM-semifinalen 2019.

Det är en helt annan situation nu, det räknas inte. Det är i morgon (tisdag) och bara i morgon, säger hon.

Att prata om det som har varit, dels om sig själv och dels Englands mästerskapsfacit, är inget som verkar intressera nederländskan över huvud taget.

Det är nödvändigt att vara i nuet. Man måste alltid lära sig av tidigare erfarenheter för att lära sig och bli bättre men det är ingen idé att prata om det som har varit för vi är i nuet, så varför ska vi prata om det hela tiden? säger Wiegman.

Är obesegrad

Wiegman tog över Englands damlandslag i fotboll i september förra året och har sedan dess lett England till 16 segrar och två oavgjorda matcher på 18 matcher.

Men hon möter en annan guldfavorit i Sverige som är obesegrat sedan OS-finalen mot Kanada i augusti förra året.

Jag tror att det kommer att vara en väldigt tajt match. Sverige har alltid presterat väldigt bra och de är tvåa på Fifas världsrankning. Det kommer att bli svårt. Det blir helt annorlunda än Spanien (EM-kvartsfinalen) eftersom de har en annan spelstil, men vi är förberedda, säger Wiegman.

Hon berättar också att det är en förväntansfull stämning bland värdnationens spelare efter kvartsfinalsegern, 2–1, mot Spanien i onsdags.

Vi har återhämtat oss och sedan började vi förbereda oss för Sverige. Alla är fokuserade och förväntansfulla. Träningsnivån har varit riktigt hög så det känns väldigt bra, säger hon.

Annons

Annons

"Alla pratar om pressen"

Från svenskt håll har några av spelarna antytt att pressen ligger hos England. Målvakten Hedvig Lindahl sade bland annat att "England har allt att förlora".

Men enligt mittbacken Millie Bright, till vardags i Chelsea, är det inte något som etsar sig fast i de engelska spelarna.

Vi är i vår lilla bubbla som vi har varit i från början. Alla pratar om att pressen är på oss men vi njuter av inramningen hittills i EM, det har varit fantastiskt. Inget kommer in i vår bubbla och inget kommer ut. Vi är fullt fokuserade på det vi gör, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.