A-
A+

FHM-chef önskar EU-linje om Astra Zeneca

En flaska 'Vaxzevria' – vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca.
En flaska "Vaxzevria" – vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca.
VaccinTT

Turerna kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 får EU-länderna att dra olika slutsatser. Men Folkhälsomyndighetens vaccinchef hoppas på mer enighet.

Just nu har vi inte riktigt en gemensam linje, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sören Andersson, vaccinchef på Folkhälsomyndigheten.
Sören Andersson, vaccinchef på Folkhälsomyndigheten.

Arbetstempot är för närvarande "lite hektiskt" berättar Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Det är mycket kring Astra Zeneca-vaccinet förstås.

I onsdags, efter en både omfattande och uppmärksammad utredning, kom EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) med en slutsats. Blodproppar i kombination med blodplättsbrist ska räknas som en mycket sällsynt biverkning av Astra Zenecas covidvaccin.

Kort efter beskedet samlades EU:s hälsoministrar för att diskutera frågan. En gemensam linje över hur vaccinet bör användas vore bra, ansåg hälsokommissionären Stella Kyriakides. Så blev det dock inte. Ländernas rekommendationer för vilka åldersgrupper som ska få vaccinet spretar fortfarande.

Olika linjer

I Frankrike ges vaccinet till 55-plussare, i Tyskland till 60-plussare och i Sverige till 65-plussare. Den svenska linjen har beslutats av Folkhälsomyndigheten och kommer ligga fast åtminstone och troligen hela nästa vecka. Myndigheten vill i lugn och ro analysera EMA:s slutsatser.

Vi får se om det finns anledning att skruva på rekommendationerna, säger Sören Andersson.

TT: Är det en sänkning av åldersgränsen som du pratar om i så fall?

Jag vågar inte riktigt säga det. Det blir hypotetiskt. Vi försöker låta de begränsade fakta som finns guida oss. Så just nu lutar det inte åt något håll alls.

Annons

Annons

Majoritet kvinnor

Hittills har ingen känd riskfaktor såsom ålder eller kön kunnat kopplas till biverkningarna. Men de kända fallen rör främst yngre kvinnor och Folkhälsomyndigheten ser därför ålder som en "möjlig risk".

Det har rapporterats fall bland personer runt 60 år som äldst och då vill vi också ha en marginal utifrån de kända fallen, säger Sören Andersson.

TT: Flest kvinnor har drabbats. Varför tar ni hänsyn till ålder och inte kön i er rekommendation?

Det är inte endast kvinnor, utan också män som drabbats. Vaccinet har ju mest använts på sjukvårdspersonal och där har vi en övervikt av kvinnor. Det kan ju vara orsaken till varför fler kvinnor har drabbats. Den typen av information hoppas vi kunna få från EMA.

Möte med grannländer

Att EU-länderna har olika rekommendationer är inte att föredra, enligt vaccinchefen.

Ju mer samsyn vi kan ha i de här frågorna desto bättre, säger han.

På torsdagskvällen möttes flera EU-länder under ledning av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Därefter möttes också de nordiska grannländerna. Båda mötena gick ut på att diskutera Astra Zenecas vaccin men inga nya beslut fattades, enligt vaccinchefen.

Vi hoppas ju komma lite närmare varandra och vi skulle gärna se att vi kunde hantera det på mer lika sätt inom EU.

TT: Varför drar länder olika slutsatser? Till exempel att Frankrike har en åldersgräns vid 55 år och Sverige vid 65 år.

Det speglar att vi har begränsad kunskap. Vi vet inte exakt vad som är det bästa. Jag tror att Frankrike baserar sin rekommendation på att det vid tidpunkten inte fanns några kända fall bland personer över 55 år. Om det fanns något mer skäl vet jag inte. Alla länder har lite olika strategier för vaccinationerna och lite olika epidemiologiska situationer. Så det kan också påverka de avvägningarna man gör.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz