A-
A+

FHM: Känsliga barn bör covidvaccineras

Barn som är extra känsliga för övre luftvägsinfektioner rekommenderas vaccination mot covid från 5 års ålder. Arkivbild.
Barn som är extra känsliga för övre luftvägsinfektioner rekommenderas vaccination mot covid från 5 års ålder. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Barn från 5 år i särskilda riskgrupper rekommenderas vaccinering mot covid-19. Barnen i fråga är extra känsliga för övre luftvägsinfektioner.

Vaccinationen bedöms kunna komma igång i januari.

Annons

Annons

Det aktuella barnen är sedan tidigare kända av vården och deras vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett vaccinerbjudande.

De är redan under barnmedicinsk kontroll. Men är man osäker och tänker att ens barn skulle tillhöra den här gruppen är det bara att höra av sig till barnmedicin. Det är en rätt så väldefinierad och begränsad grupp, säger Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten, som uppskattar att det rör sig om några tusen barn.

Tredjedels dos

Sedan juni 2021 rekommenderas allmän vaccination mot covid-19 från 16 års ålder och sedan september 2021 från 12 års ålder i Sverige. Samma vaccin, mRNA-vaccinet Comirnaty som är det enda som godkänts för barn, kommer nu att erbjudas barn i riskgrupp i åldrarna 5–11 år. Till dem ges en tredjedels dos av den avsedd för vuxna.

USA var först ut med att vaccinera barn med Comirnaty och Sören Andersson uppskattar att en antal miljoner minderåriga världen över fått vaccinet hitintills.

Användningen ser säker ut och det ger ett bra immunsvar. Det är en fråga att de här barnen som är extra känsliga generellt, inte bara för covid-19, att göra vad man kan för att förebygga eventuell smitta hos dem. Det gäller även andra vacciner, till exempel influensavaccin.

Annons

Annons

Även friska barn?

TT: Kommer det att bli aktuellt att vaccinera även friska barn i de här åldrarna?

Det håller vi på att titta på nu, och vi väger in den data som finns internationellt. Vi ser utifrån internationella data att de här vaccinationerna ser säkra ut för barn, vad man kunnat följa så långt hitintills, säger Sören Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.