A-
A+

FHM: Viktigt att gravida vaccinerar sig

Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget.
Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget.
CoronavirusetTT

Folkhälsomyndigheten ser en lägre vaccinationsgrad bland gravida. Ett antal havande kvinnor intensivvårdas för covid-19.

Det är viktigt att gravida vaccinerar sig, säger Karin Tegmark Wisell.

Annons

Annons

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, poängterar vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens att det inte förekommer några speciella biverkningar för gravida.

Det är ingen risk för gravida och barn som rapporteras. Däremot har vi ett antal gravida på intensivvården och vi har enstaka dödsfall för gravida.
Det är viktigt att gravida vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom, säger Tegmark Wisell.

TT: Ser du någon förklaring till att gravida inte väljer att vaccinerar sig?

Som gravid kvinna har man en oro. Att ta emot vaccination är en aktiv handling och det kan vara av försiktighet att man väljer att inte gå vidare, säger Karin Tegmark Wisell.
Men vi vill verkligen uppmuntra alla gravida att sätta sig in i riskerna och prata med sin barnmorska och ta till sig information. Det finns ingen ökad risk för gravida.

Under pressträffen meddelades också att antalet smittade patienter och brukare på särskilda boenden har ökat.

Det är en tydlig koppling till den ökade samhällsspridningen, säger Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen.

Tre kommuner rapporterar över 1 procent smittade patienter och brukare. En enstaka kommun har nästan fem procent smittade.

Vi får också rapporter att ovaccinerad personal har smittat patienter. Både vaccinerade och ovaccinerade kan smitta, men det är en ökad risk om man inte är vaccinerad förstås.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.