FHM vill höja gränsen för folksamlingar

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
CoronavirusetTT

Folkhälsomyndigheten (FHM) bedömer att man kan lätta på taket för folksamlingar för vissa arrangemang.

Vi föreslår att vi till en början höjer gränsen från 50 till 500, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons

Annons

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

I ett remissvar föreslår FHM att gränsen höjs för vissa arrangemang och att avståndet mellan personer ska vara minst en meter. Det gäller evenemang där man kan ha numrerade sittplatser och där det kan vara minst en meter mellan deltagarna i publiken, säger Tegnell.

Effekterna måste noga följas upp, enligt myndigheten. Om smittskyddsläget medger det kan gränsen eventuellt komma att höjas ytterligare, skriver man i remissvaret.

En meter räcker

Det kommer att behövas en hyfsad tid, några månader, innan man vet om det blir någon effekt, säger Tegnell om ett eventuellt höjt tak.

Regeringens förslag om avstånd mellan deltagare var två meter. Men Folkhälsomyndigheten anser att det räcker med en, eftersom det som avses är anvisade sittplatser som vanligtvis innebär att deltagare sitter bakom och framför varandra och inte mittemot. Smittrisken minskar avsevärt redan vid ett avstånd på en meter, skriver FHM i sitt remissvar.

Myndigheten betonar också att avståndet inte bara ska gälla vid själva tillställningen, utan även i samband med pauser, toalettköer och när personer anländer eller lämnar.

Annons

Annons

Ett första steg

TT: Gäller det alla sammankomster och sportevenemang? Hur blir det med motionslopp och är det skillnad på arrangemang ute och inne?

Alla är medvetna om att det finns en stor del evenemang som inte kommer att omfattas, säger Tegnell och upprepar att förslaget gäller evenemang med sittplatser.
Man funderar på hur man kan utveckla regelverket för andra evenemang, men det här är ett första steg.

Man gör ingen skillnad på utomhusarenor eller inomhusarenor, tillägger han.

Negativ trend i EU

I Sverige har ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Därmed har 5 820 smittade personer avlidit i landet till följd av pandemin och totalt har 83 898 personer bekräftats smittade av covid-19.

Sverige har ännu så länge klarat sig utan en snabb ökning, säger Tegnell vidare. På andra håll i Europa är läget något annorlunda.

Tyvärr är utvecklingen i EU och Storbritannien inte alls positiv, säger Anders Tegnell vid torsdagens pressträff.

Belastningen inom intensivvården i Sverige minskar successivt och antalet avlidna har också minskat senaste månaderna. Socialstyrelsen oroas dock över att personer som behöver vård inte söker vård.

Jag nås av allvarliga rapporter från regionerna om att äldre inte kommer på, eller avbokar besök, om kroniska sjukdomar, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Han uppmanar därför folk att fortsatt söka vård för sina sjukdomar och påminner om att sjukvården finns där för den som behöver och att man ska ta hand om sin hälsa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons