A-
A+

FI vill se tydligare krav vid konsumtionslån

Erik Thedéen, generaldirektör vid Finansinspektionen (FI). Arkivbild.
Erik Thedéen, generaldirektör vid Finansinspektionen (FI). Arkivbild.
EkonomiTT

Annons

Annons

Det krävs tydligare kreditprövningar vid konsumtionslån, anser Finansinspektionen (FI), som nu föreslår nya allmänna råd om krediter i konsumentförhållanden.

Råden ska tydliggöra vilken information kreditgivare bör grunda sina kreditprövningar på och att man ska bedöma låntagarens betalningsförmåga.

"Det står klart att många konsumenter får betalningsproblem kort tid efter att de har beviljats en konsumtionskredit, vilket pekar på brister i långivarnas kreditprövningar. FI bedömer att risken för betalningsproblem minskar om kreditgivarna gör ordentliga kreditprövningar", skriver FI på sin hemsida.

Enligt en kartläggning som FI gjort har omkring 15 procent av de lån som genomgått en kreditprövning beviljats trots att låntagarnas disponibla inkomster inte är tillräckliga för att täcka grundläggande kostnader för boende och levnadsomkostnader.

"För konsumenter med små marginaler kan även mindre lån leda till stora problem. Det måste långivare ta hänsyn till. Det är särskilt viktigt för unga så att de inte tidigt i livet får stora skulder som i värsta fall tar lång tid att betala tillbaka", säger Susanna Grufman FI:s biträdande generaldirektör.

Förslaget skickas ut på remiss till den 5 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!