A-
A+

Fifa: Inget straff för tröjmanifestation

Tysklands startspelare i manifestation för mänskliga rättigheter inför VM-kvalet mot Island.
Tysklands startspelare i manifestation för mänskliga rättigheter inför VM-kvalet mot Island.
FotbollTT

Det Internationella fotbollsförbundet Fifa kommer inte att bestraffa Tyskland och Norge för deras stöd för mänskliga rättigheter inför lagens VM-kvalmatcher tidigare i veckan.

Annons

Annons

Det Internationella fotbollsförbundet skriver i ett uttalande: "Fifa tror på yttrandefrihet och på fotbollens makt att driva positiv förändring".

Fifa har ett förbud mot politiska budskap i samband med match inskrivet i sina regler, men kommer inte att agera i denna fråga.

Både Tyskland och Norge använde tröjor under uppvärmning och inför match med budskapet "Human Rights" för att protestera mot kommande VM-arrangören Qatars behandling av de gästarbetare som bygger arenor och infrastruktur inför mästerskapet.

The Guardian rapporterade i förra månaden att mer än 6 500 gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka har dött i Qatar sedan landet tilldelades VM 2022 för tio år sedan.

Människorättsgrupper har varit och är starkt kritiska mot Qatars behandling av gästarbetarna, men nationen har mestadels slagit ifrån sig mot anklagelser över slavlika förhållanden.

Tysklands förbundskapten Joachim Löw sade att han stödjer spelarnas protest:

Det var en markering för att vi står upp för mänskliga rättigheter i världen, oavsett var, sade han inför Tysklands 3–0-seger i VM-kvalet över Island.

Norge planerar för ytterligare en manifestation inför deras nästa VM-kvalmatch mot Turkiet i Malaga på lördag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!