Fifa vill skärpa agentregler

Övergångssumman för Dejan Kulusevski, till vänster, landade på 366 miljoner kronor. Arkivbild.
Övergångssumman för Dejan Kulusevski, till vänster, landade på 366 miljoner kronor. Arkivbild.
FotbollTT

Fifa vill införa flera nya regler för fotbollsagenter. De ska bland annat tvingas redovisa vad de tjänar på varje spelarövergång.

Ibland kan kanske stora summor göra att agenterna inte jobbar för klienternas bästa, säger James Kitching chef för Fifas tillsynsorgan.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) lägger nu fram flera nya regler för att råda bot på agentfiffel som är ett stort problem inom fotbollen, det skriver BBC.

Fifa medger samtidigt att det var ett misstag att avreglera agenterna 2015 och att man nu jobbar fram nya regler.

En regel är att agenterna kommer behöva uppge vad de tjänar på varje enskild spelarövergång. Både från spelare och klubbar.

De vill också att det ska bli förbjudet för klubb- och förbundsrepresentanter att äga andelar i spelarbyråer. Agenter kommer heller inte att få ägna sig åt trippelrepresentation, alltså representera både spelaren, köparen och säljaren.

Dessutom vill man införa ett tak på agenternas ersättning på tre procent på en spelares lön när agenten representerar spelaren eller köparen och sex procent när agenten representerar både spelaren och köparen.

Jag säger inte att stora summor automatiskt leder till missbruk. Men en agent som jobbar för dig ska sätta dina intressen främst, säger James Kitching chef för Fifas tillsynsorgan.

De nya reglernas väntas träda i kraft i september 2021 efter att först ha konsulterats med agenterna och Fifas styrelse.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons