A-
A+

Fifa: Visit Saudi blir inte VM-sponsor

Fifas president Gianni Infantino sade på torsdagen att fotbolls-VM för damer inte kommer att sponsras av Visit Saudi.
Fifas president Gianni Infantino sade på torsdagen att fotbolls-VM för damer inte kommer att sponsras av Visit Saudi.
FotbollTT-AFP

Efter protester från bland annat VM-värdarna Australien och Nya Zeeland meddelade Fifas nyomvalda ordförande Gianni Infantino på torsdagen att turistorganet Visit Saudi inte blir sponsor för sommarens fotbolls-VM för damer.

Annons

Annons

Under Fifa-kongressen i Kigali i Rwanda sade organisationens ordförande Gianni Infantino att de samtal som förts med det saudiska turistorganet Visit Saudi om sponsring "inte resulterat i ett avtal".

Australiska fotbollsförbundets bas James Johnson sade på fredagen att förbundet välkomnar "klargörandet från Fifa gällande Visit Saudi".

Fortsätter samarbete

I ett uttalande som publicerats på förbundets hemsida skriver han att "jämlikhet, mångfald och inkludering är viktiga åtaganden" för Australiens fotbollsförbund och att man kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Fifa för att säkerställa att fotbolls-VM genomförs i enlighet med de åtagandena.

Även Nya Zeelands fotbollsförbund välkomnade beskedet från Fifa och skriver i ett uttalande att "det är viktigt att alla kommersiella samarbeten överensstämmer med varje turnerings vision och värderingar".

När det för en dryg månad sedan läckte ut att Fifa tänkte skriva sponsoravtal med det saudiska turistorganet Visit Saudi protesterade båda VM-värdarna Australien och Nya Zeeland, människorättsorganisationen Amnesty International och flera starka kvinnliga fotbollsprofiler.

Annons

Annons

Mänskliga rättigheter

"Bisarrt", "totalt olämpligt" och "skandalöst" menade de amerikanska fotbollsstjärnorna Alex Morgan och Megan Rapinoe och nederländskan Vivianne Miedema menade att Internationella fotbollsförbundet Fifa "borde skämmas" för att ens överväga det. Och VM-värdarna var besvikna för att inte ha blivit tillfrågade och menade att ett saudiskt sponsoravtal rimmade illa med visionen för mästerskapet.

Protesterna handlade framför allt om Saudiarabiens dåliga facit när det gäller mänskliga rättigheter och landets hårda restriktioner för kvinnor och förbud mot samkönade förhållanden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.