Fifpro vill ha matchgräns för spelare

Spelarfacket Fifpro vill ha en gräns för hur många matcher en spelare får spela under en säsong. Arkivbild.
Spelarfacket Fifpro vill ha en gräns för hur många matcher en spelare får spela under en säsong. Arkivbild.
FotbollTT-Reuters

Fotbollsspelare belastas alldeles för hårt nu när coronapandemin tryckt ihop spelschemat.

Det anses spelarfacket Fifpro som vill införa en matchgräns för spelarna.

Det ideala vore ett 50-tal matcher per säsong, säger Jonas Baer-Hoffmann, generalsekreterare i Fifpro.

Annons

Annons

Annons

Annons

Han säger att tävlingsarrangörer och klubbar måste samlas och prata om hur man ska hantera den hårda belastningen av spelarna. En lösning kan vara, anser han, att införa pauser i spelschemat under säsongen och maxgräns för hur många matcher man får spela.

Det ideala vore ett 50-tal matcher per säsong. Jag tror att det skulle göra en stor skillnad eftersom vi vet att några spelar ett 70-tal matcher, säger Baer-Hoffmann.

Fler får spela

Han tror att gränser för antal matcher skulle ge möjlighet till matchtid för fler spelare.

Synen på truppen är under förändring. Är du en av elitklubbarna vill du ha en större trupp vilket betyder att fler spelare får högkvalitativa jobb. Och det är positivt.

Coronapandemin ställde in ligaspel och landslagsspel i flera månader i våras. I stället spelades många ligor klart i somras, för att sedan starta en ny säsong bara några veckor senare. I Sverige, där man spelar kalenderår, försenades säsongsstarten med 2,5 månad. För de allra flesta ligor innebär coronaåret ett tätare spelschema.

Annons

Annons

"Alla ser problemet"

Även Champions League flyttade sitt slutspel till sommaren och landskamper som skulle ha spelats i våras placerades in under hösten.

Alla ser problemet, men agerar väldigt långsamt, säger Baer-Hoffmann.

Förutom det täta matchandet har coronasmittan i lagen gjort att belastningen på friska spelare ökar. Vilket lett till fler skador.

Tränare och spelare förstår att spelares ohälsa är skadligt för lagen ur både ett sportsligt och ekonomiskt perspektiv. Men de kan inte kräva att få stryka 20 matcher ur kalendern.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons