Filmiskt fokus på Tjuvjakts nya platta

Tjuvjakt är tillbaka med albumet ' Blåa jeans, tomma fickor'.
Tjuvjakt är tillbaka med albumet " Blåa jeans, tomma fickor".
MusikTT

Tjuvjakt har djupdykt i sina filmfavoriter.

Bandets nya skiva är inspirerad av "Fight club" och "Into the wild".

Annons

Annons

Tjuvjakt har grävt i filmhistorien i jakt på inspiration.
Tjuvjakt har grävt i filmhistorien i jakt på inspiration.

Med start i år började Tjuvjakt samlas fysiskt för att skriva musik, någonting de inte hade gjort på länge. Resultatet blev fullängdaren "Blåa jeans, tomma fickor".

Det har varit väldigt mycket, du vet, internetgenerationen, att folk sitter hemma sedan skickar man olika filer till varandra. Men nu sitter vi alla på samma ställe och det har varit ett under för kreativiteten, säger Olle Grafström.

"Lämna sitt gamla liv"

Förutom Grafström består gruppen av Fredrik "Woodz" Eriksson, Jesper Swärd, Arvid Lundquist och Kid Eriksson. Mitt i processen kläckte någon idén om samtliga låtar på plattan ska baseras på gamla klassiska filmer.

Vissa kan vara mer rakt av. I låten "Fight club" säger Arvid "o den smärtan gör lika ont som en kemisk reaktion på min hud", vilket är en scen rakt av från filmen, säger Olle Grafström.

Låten "Blåa jeans" inspirerades däremot av en annan film om en ung sökande man, inkapslat i ett Hollywoodformat: "Into the wild".

Vi har mer tagit känslan av filmen, den handlar om att lämna sitt gamla liv och att ge sig ut i det okända. Låten handlar inte specifikt om filmen utan mer en känsla som alla människor kan relatera till, säger Olle Grafström.

TT: Känner ni själva så?

Ja, jag gör det definitivt. Kanske ännu mer nu än någonsin, det har varit ett märkligt år. Jag kan bara tala för mig själv, men jag tror att jag har försökt att kanalisera tonåringen inom mig. När många kompisar flyttade utomlands eller började plugga var jag kvar i Stockholm och höll på med musik. Så det var kanske mer tonåringen inom mig som hade de känslorna.

Annons

Annons

Ställde in

Låten "Johnny Knoxville" är inte helt oväntat baserad på tv-realityn "Jackass" – men vilka fler filmer som har lagt grunden till plattan vill Olle Grafström inte berätta.

Det är kanske roligare om folk får lista ut själva? säger han.

På grund av coronaviruset har Tjuvjakt inte kunnat turnera i sommar, någonting de annars har gjort varje år sedan genombrottet. Men pandemin har också påverkat dem positivt.

Tidigare missade vi alltid alla födelsedagskalas och alla somrar hemma. Och vi trivs ju i studion, jag älskar att spela live men studion är nästan där vi helst vill vara. Så vi har gjort jättemycket musik, badat och träffat kompisar, i den mån man får.

TT: Hur ser ni på framtiden?

Vi försökte att planera lite grejer men sedan kom de nya restriktionerna och då känns det dumt, säger Olle Grafström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons