A-
A+

Filmrecension: Gränslös motorfetischism

Dom Toretto (Vin Diesel) samlar sin familj av höghastighetspundare för en uppgörelse med sin egen bror i 'Fast & furious 9'. Pressbild.
Dom Toretto (Vin Diesel) samlar sin familj av höghastighetspundare för en uppgörelse med sin egen bror i "Fast & furious 9". Pressbild.
FilmrecensionTT

Ursinniga biljakter håller uppe tempot i "Fast & furious 9". Själva handlingen däremot är en sömnig och rörig historia.

Annons

Annons

Från Centralamerika till London, Azerbajdzjan, Tblisi och vidare ut i rymden. 'Fast & furious 9' sparar inte på bränslet. Pressbild.
Från Centralamerika till London, Azerbajdzjan, Tblisi och vidare ut i rymden. "Fast & furious 9" sparar inte på bränslet. Pressbild.

"Fast & furious 9" pressvisas klockan 09.00 på morgonen i en IMAX-salong. Jag gäspar och kisar med ögonen. Då dånar plötsligt "VROOM!"-ljuden ur det mäktiga ljudsystemet och får mitt skelett att vibrera. Det är som en väckarklocka i tre dimensioner. För den som inte kräver mer från en filmupplevelse är "Fast & furious 9" onekligen uppslukande.

Det bensindrivna "Fast & furious"-gängets storebrorsgestalt Dom (Vin Diesel) har gått i pension från diverse spionuppdrag och kuppförsök. Han bor med Letty (Michelle Rodriguez), gullar med sin lille son och lär honom om hylsnycklar när gamla vänner, eller "familj", dyker upp. De har nyheter om dödsfienden Cipher (Charlize Therón) och snart sitter Dom bakom ratten igen.

Det är i regel svårt att minnas det faktiska innehållet i varje "Fast & furious" -film längre än ett par timmar efter eftertexterna, så det är inte utan viss förvirring som handlingen rullar på utan sammanfattning av tidigare nyckelhändelser. Det är å andra sidan inte så viktigt, då vi kastas in i en adrenalinstinn biljakt genom Centralamerikas djungler. Militär skjuter, landminor exploderar och Dom gasar ut över ett stup och använder en trasig hängbro som slangbella.

I en tillbakablick skildras Doms stora trauma från ungdomen. Hans racerförare till pappa kraschade och dog under en tävling. Snart lär vi oss att Doms bror Jacob varit inblandad i kraschen och han återvänder som skurken från det förflutna, tillsammans med sonen till en ospecificerad europeisk diktator.

2019 gjorde Dwayne "The Rock" Johnson spinoffen "Hobbs & Shaw" och försvann från filmserien på obestämd tid. Nya tillskottet Jacob spelas logiskt nog av en annan före detta proffsbrottare: John Cena, som i PR-arbetet för filmen benämnde Taiwan som ett land, och därefter gick ut med en skamsen ursäkt till det kinesiska folket. Något som inte gick hem i vare sig Kina eller västvärlden.

Denna unkna försmak av kulturimperialism går förstås att ignorera om man är på rätt humör, även om filmen inte riktigt lyckas toppa de första maxade scenerna. Eller alla memes om "familj" som den har gett upphov till på nätet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!