Filmrecension: Mästerligt av Fincher

Gary Oldman sitter säkert i kampen om en Oscar för sin rollprestation i 'Mank'. Pressbild.
Gary Oldman sitter säkert i kampen om en Oscar för sin rollprestation i "Mank". Pressbild.
FilmrecensionTT

Skaffa en biljett omedelbart. Visserligen går David Finchers svartvita nya mästerverk upp på Netflix snart men att se historien bakom "Citizen Kane" på stor duk är att rekommendera.

Annons

Annons

Lily Collins och Gary Oldman är två av de utmärkta skådespelare som dyker upp i David Finchers 'Mank'. Pressbild.
Lily Collins och Gary Oldman är två av de utmärkta skådespelare som dyker upp i David Finchers "Mank". Pressbild.

När en Netflix-film går upp på bio ett par veckor innan den läggs ut till strömning kan man sluta sig till att det betyder stora förhoppningar om Oscarsnomineringar. När det gäller David Finchers "Mank" är detta mycket förståeligt. Den lär få nomineringar i en rad kategorier, bland annat för skådespelare, regi, foto, musik och bästa film.

Fincher ger oss med detta praktverk en dos filmhistoria samtidigt som han berättar om en fascinerande, skröplig personlighet. Mank är smeknamnet på Herman J Mankiewicz, en av USA:s högst betalda och flitigaste manusförfattare under 1920- och 30-talen. I slutet av 30-talet hade hans tilltagande alkoholism och hans allmänt cyniska hållning till människorna runtomkring gjort honom kontroversiell och avskydd av många.

Han blev trots det anlitad för att skriva manuset till det 24-åriga geniet Orson Welles kommande film. Resultatet blev "Citizen Kane" (1941) (i Sverige "En sensation"), av många betraktad som den kanske bästa film som någonsin gjorts. Welles kommenterade saken många år senare: "jag började på toppen och arbetade mig sedan sakta neråt".

Personen Kane var tydligt inspirerad av tidningskungen William Randolph Hearst, en person som Mank kände. I filmen är Mank sängliggande efter en olycka – han skriver på sitt manus, han jagas av producenter och av Welles. I tillbakablickar möter vi honom under de tidiga åren i Hollywood, klassiska namn som Mayer, Selznick, Thalberg, von Sternberg passerar revy. Han blir vän med Marion Davies, Hearsts älskarinna.

Mank spelas av Gary Oldman i sitt livs form. Bara den långa scen i slutet när han berusad konfronterar Hearst under en middag är värd den Oscar som han tveklöst kommer att få. Amanda Seyfried är oerhört bra som Marion Davies, liksom Charles Dance som Hearst och…äsch, låt oss bara säga att filmen inte oväntat bara bjuder på starkt skådespeleri.

Erik Messerschmidts svartvita foto är lysande, liksom Trent Reznors stämningsskapande musik. Och för en filmnörd är det kul att se Finchers sätt att hylla filmer från perioden.

Vi är många världen över som längtar efter att få se bra film på bio igen. Här har du chansen, åtminstone några dagar till. "Mank" är ett mästerverk även på tv, men att se den på stor duk – wow! Skaffa en biljett omedelbart. Det är en order.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons