A-
A+

Filmrecension: Superlångt – men inte bättre

DC-hjältarna samlas på nytt i 'Zack Snyder's Justice league'. Pressbild.
DC-hjältarna samlas på nytt i "Zack Snyder's Justice league". Pressbild.
FilmrecensionTT

Efter fansens envisa kamp finns äntligen "Justice league" precis som Zack Snyder tänkte sig den. Det vill säga lång, bombastisk och tämligen trist.

Annons

Annons

Superskurken Steppenwolf. Pressbild.
Superskurken Steppenwolf. Pressbild.

Superfulingen Steppenwolf är på jakt efter en samling magiska lådor, som kan förgöra hela världen. Stålmannen är död, och det enda som kan stoppa undergången är om Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg och Flash förenar sina krafter.

Det är filmens handling på ett ungefär – men egentligen är det ju dramat runt omkring "Justice league" som är dess främsta narrativ.

Medan regissören Zack Snyder var i färd med att lägga sista handen vid filmen 2017 drabbades han av en familjetragedi och tvingades hoppa av. Filmbolaget kallade in Marvel-guldgossen Joss Whedon, som mot Snyders vilja byggde om filmen till något annat.

Men DC-fansen gav aldrig upp hoppet, och efter en episk kamp på nätet har Zack Snyders berättelse återuppstått för strömmad release på HBO Max.

Man skulle kunna se det som att Snyder äntligen har fått sin upprättelse mot kostymerna på Warner Bros. Att hans konstnärliga vision nu är fullbordad i allt sitt bombastiska majestät.

Man kan också se det som att en lång och tråkig film har blivit ännu längre och tråkigare. Det beror nog på vad man tycker om Snyder och den senaste generationens DC-filmer i stort.

Föredrar man sina superhjältar riktigt griniga och deprimerade, att det är beckmörkt och att det regnar medan de kastar godståg i ansiktet på varandra? Ja, då har man fyra timmars fest att se fram emot.

Visst, den tidigare filmen var en misslyckad skrivbordsprodukt där Whedons färgglada klacksparkar skar sig rejält mot Snyders gravallvarliga gråtoner.

Men när Snyder får fritt spelrum känns filmen tyvärr ännu mer känslomässigt stympad. Han vill använda superhjältarna för att berätta större berättelser om dygd och moral och människans villkor. Men Zack Snyder är ingen Alan Moore eller Frank Miller. Inte någon Christopher Nolan heller. Pretentionerna rasar tillsammans med skyskraporna.

Och varför måste den vara så hiskeligt lång? Man hinner ju se hela filmen från 2017 innan supervännerna ens har hunnit samlas i samma rum i den här versionen. Okej, Cyborg förtjänar sin ursprungshistoria, och jag vet att krogen stänger klockan åtta och att jag inte har något bättre för mig. Men var det verkligen Snyders vision att den datoranimerade tråkmånsen Steppenwolf ska ha så här mycket dialog?

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!