Filmstaden stänger sina biografer

Den 24 november stänger Filmstaden alla sina biografer i minst fyra veckor. Arkivbild.
Den 24 november stänger Filmstaden alla sina biografer i minst fyra veckor. Arkivbild.
FilmTT

Nu är det definitivt. Filmstaden stänger alla sina biografer från och med den 24 november.

Vi har tagit beslutet formellt i dag, säger Helena Eklund, marknadsdirektör.

Annons

Annons

Efter några dagars oklarhet kring det nya läget för biografer klarnade situationen under tisdagskvällen. Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som socialminister Lena Hallengren (S) förtydligade på en pressträff att det undantag för sittande publik, som branschen hade uppfattat möjligen fortfarande kunde gälla, inte bör göra det. Regeringen utgår från att regionerna nu följer gränsen på maximalt åtta personer i publiken. Och det räcker inte för Filmstaden, som därmed stänger hela kedjan i minst fyra veckor.

Fram till den 22 december ska vi ha stängt. Sedan får man väl se vilka besked som kommer. Olika lokala restriktioner kan ju komma ifråga efter det, säger Helena Eklund.

TT: Kan det bli så att delar av kedjan kan komma att öppna tidigare än andra?

Vi har med det som ett scenario men vi har inte tagit något beslut om det ännu. Det kräver ju lite planering att öppna och stänga så det är svårt att säga i dagsläget. Men vi utesluter inte det.

De håller öppet

Svenska Bio håller däremot öppet, kedjans biografer har förblivit öppna genom hela pandemin.

Det är omöjlighet, förstås, att få ekonomi i vår verksamhet under de här premisserna. Jag kan bara hoppas att statsmakterna förstår att de måste skjuta till mer medel, gör de inte det så är det bättre att säga det nu. Så får vi avveckla på ett snyggt sätt. Men det blir ju tråkigt för samhället att inte ha några biografer, sade Svenska Bios vd Peter Fornstam till TT tidigare i veckan.

Annons

Annons

Var är kulturministern?

Folkets Bio, som bland annat visar independentfilm på 19 orter från Luleå till Malmö, har ännu inte beslutat sig för om de ska stänga.

Vi avvaktar till torsdag då remissrundan är klar och vi vet exakt hur det här beslutet ser ut. Våra biografer har också lite olika förutsättningar beroende på var de ligger, några har stängt redan men Zita i Stockholm är fortfarande öppen, säger Katrina Mathson på Folkets Bio.

Hon efterlyser också tydligare besked från kulturminister Amanda Lind (MP).

Det man verkligen undrar nu är var kulturministern är. Alla de här röriga frågorna handlar om kultur men man hör inte ett pip från henne, vilket jag tycker är märkligt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons