A-
A+

Finansmannen Gustaf Douglas är död

Finansmannen Gustaf Douglas har gått bort. Arkivbild.
Finansmannen Gustaf Douglas har gått bort. Arkivbild.
EkonomiTT

Greve Gustaf Douglas, finansman och grundare av investmentbolaget Latour, har avlidit 85 år gammal. Han gick bort under onsdagen, enligt bolaget.

Annons

"Gustafs framgång som en av Sveriges stora globala industribyggare genom tiderna är odiskutabel. Hans gärning lever nu vidare i alla de företag han varit med om att bygga, inte minst genom den långsiktiga hållbara företagskultur som lever vidare i Latours alla bolag", skriver Latour på sin hemsida.

Latour är delägare i bland annat Assa Abloy, Securitas och Sweco.

Enligt Affärsvärldens genomgång av Sveriges rikaste, som publicerades i april i år, hamnade Gustaf Douglas på nionde plats.

Satt i M:s partistyrelse

Innan sin karriär som företagare arbetade han inom mediebranschen och var bland annat vd för Dagens Nyheter under en period. Douglas har även varit engagerad politiskt och har bland annat suttit i Moderaternas partistyrelse.

Gustaf Douglas lovordas av en rad svenska näringslivstoppar.

Han har under lång tid varit en förgrundsgestalt, jag beklagar hans bortgång oerhört mycket. Det är en man med stark profil som jag och vi på Investor hade den största respekt för, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg till Dagens industri.
Gustaf Douglas var den som kanske lyckades bäst och längst av alla privata placerare på börsen, säger Sven Hagströmer, ordförande i Avanza, till Svenska Dagbladet.

"Otroligt viktig"

Även statsminister Ulf Kristersson (M) beklagar Gustafs Douglas bortgång.

"Gustaf var otroligt viktig för svenskt näringsliv och industri. Han var dessutom djupt samhällsengagerad, och har gjort stor samhällsnytta i Moderaternas partistyrelse. Mina kondoleanser till Gustafs familj", skriver Kristersson i en kommentar till Affärsvärlden.

Rättad. I en tidigare version uppgavs fel titel för den position Gustaf Douglas hade vid Dagens Nyheter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.