Finansministern: Storbritannien förlorar mest

Finansminister Magdalena Andersson (S) i folkdräkt i samband med riksmötets öppnande. Arkivfoto.
Finansminister Magdalena Andersson (S) i folkdräkt i samband med riksmötets öppnande. Arkivfoto.
EkonomiBryssel, TT:s korrespondent

De trassliga förhandlingarna med Storbritannien efter brexit hänger som en skugga över EU:s finansministrar vid helgens möte i Berlin.

Mycket olyckligt, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S).

Annons

Annons

Londons planer på att kringgå delar av sitt utträdesavtal ur EU med en ny lag har väckt stor osäkerhet kring om det går att få till stånd ett EU-brittiskt handelsavtal inför årsskiftet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz är inte glad över det brittiska agerandet.

Avtal måste hållas och det vet alla, säger Scholz på väg in till fredagens möte i Berlin med sina kollegor från övriga EU-länder.

"Mycket olyckligt"

Från svensk sida kallar finansministern hela brexitfrågan för "mycket, mycket bekymmersam".

Det finns en risk för att vi hamnar i det som var ett av de värsta scenarierna, som ingen på riktigt trodde skulle hända. Det är klart att det vore mycket olyckligt, för det är inget som någon part tjänar på. De som förlorar mest på ett oordnat utträde är ju Storbritannien, säger Magdalena Andersson på telefon från Berlin.

TT: Borde EU backa undan för att få åtminstone någon form av avtal på bordet?

Nej, men de som har störst behov av ett avtal är ju britterna, säger Andersson.

Annons

Annons

"Stor skepsis"

På agendan vid fredagens och lördagens möte i Berlin står främst diskussioner om hur man ska få fart på EU-ekonomin igen efter coronakrisen. I det ingår även samtal om nya direkta intäkter för EU, ett ämne som många länder är antingen ivrigt för eller ivrigt emot.

Från svensk sida finns en stor skepsis mot nya egna medel och det är en tydlig uppfattning från regeringen och också i svenska riksdagen, säger Andersson.

Framför allt Frankrike trycker dock fortsatt på för att åtminstone få till en europeisk omsättningsskatt på de digitala nätjättar – främst från USA – som tjänar grovt men skattar smalt i EU. Magdalena Andersson hoppas ändå i första hand på en lösning inom den internationella samarbetsorganisationen OECD, även om arbetet där går oerhört trögt.

Vi tycker att eftersom det här är en uppenbart global fråga så bör det lösas i ett globalt sammanhang, nämligen OECD. Och där är Sverige väldigt aktiva i de diskussionerna, säger finansministern i Berlin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons