Finansministern: Svårt utforma nytt stöd

 Kristdemokraternas ekonomiske talesperson Jakob Forssmed. Arkivbild.
Kristdemokraternas ekonomiske talesperson Jakob Forssmed. Arkivbild.
PolitikTT

Riksdagen ökar pressen på regeringen att komma med nya stödåtgärder för egenföretagare.

Det är inte alldeles enkelt att komma fram med ett sådant stöd, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Annons

Annons

Riksdagens finansutskott höll på torsdagen ett extra sammanträde för att ta upp frågan om stöd för företagare med enskilda firmor.

Många egenföretagare i till exempel kultursektorn har drabbats hårt av coronarestriktionerna. Moderaterna och andra partier kräver att de olika stöd som i dag finns bättre anpassas för dem.

Redan i juni uppmanade en majoritet i finansutskottet regeringen att komma med förslag. Några sådana har ännu inte presenterats.

Lade fram förslag

På torsdagens utskottsmöte lade KD och M ett initiativ med två egna konkreta förslag på hur stödet till enskilda näringsidkare kan utformas. Det handlar dels om att göra om omsättningsstödet, så att egenföretagare kan få stöd för sina lönekostnader, dels om att göra om a-kassan, så att näringsidkare kan få a-kassa på deltid samtidigt som de fortsätter sin verksamhet.

KD:s ekonomisk politiske talesperson Jakob Forssmed uppger att finansutskottet kommer att kalla till sig representanter för regeringen.

Vi kommer att kalla regeringen med en extrem förväntan att de ska ha med sig konkreta åtgärder, säger Forssmed.

Det finns en majoritet i utskottet för M:s och KD:s initiativ eftersom det stöds av både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Nu förväntar vi oss att regeringen antingen säger att de gör de här åtgärderna eller presenterar andra åtgärder. Det har dröjt över två månader sedan riksdagen begärde detta. Det handlar om människor som ser sina livsverk smälta ihop. Det duger inte med den här senfärdigheten, säger Forssmed.

Annons

Annons

Vill hitta lösning

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med om att regeringen inte gjort något. Hon uppger att man tittat på olika förslag, inklusive de från M och KD.

De förslag som finns på bordet har visat sig vara väldigt komplicerade. Det är därför som arbetet tyvärr dragit ut på tiden, säger hon.

A-kasseförslaget och förslaget att göra om omställningsstödet skulle, enligt Andersson, kräva en helt ny lagstiftning, vilket tar lång tid.

Dessutom innebär en förändring av omställningsstödet en helt ny statstödsprövning av EU-kommissionen.

Vi tittar på olika möjligheter, men en sak är tydlig från regeringens sida. Vi vill komma fram med förslag för att ytterligare stötta de som har en enskild firma. Det är en väldigt utsatt grupp, säger finansministern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons