A-
A+

Finland föll i semi mot USA

USA är klart för final i ishockey-VM.
USA är klart för final i ishockey-VM.
IshockeyTT

Det blev aldrig någon revansch för Finland.

USA dominerade semifinalen i ishockey-VM och vann med klara 3–0 och får nu möta rivalen Kanada i en match om guldet.

Annons

Annons

Semifinalen var en repris på 2019 års kontroversiella VM-final mot USA. Det var i den Finland trodde sig ha tagit ett historiskt guld, men förlängningsmålet dömdes bort efter en lång videogranskning och USA vann sedan på straffar.

Det var därför ett motiverat finländskt landslag som kom till spel under måndagskvällen.

Det var en bitter, bitter upplevelse. Nu bygger vi ett nytt lag och vill ha framgång, sade förbundskaptenen Pasi Mustonen inför matchen.

Men när den drog i gång var det USA som tog kommandot och dominerade.

Efter en mållös förstaperiod small det direkt i den andra när Alexandra Carpenter styrde in ledningsmålet. Innan mittperioden var över hade Abbey Murphy fått ett friläge och placerat in 2–0 mellan benen på den finländska målvakten.

Finland gjorde en sista forcering och plockade ut målvakten, varpå USA-kaptenen Kendall Coyne stängde tillställningen med ett mål i öppen bur.

USA är därmed klart för VM-final, där inte helt oväntat Kanada väntar. Det kanadensiska laget gav aldrig Schweiz en chans i sin semifinal och vann med 4–0.

De är så bra och deras anfall gick så snabbt. De är så bra att vi hade svårt att ta oss ur egen zon, sade Schweiz lagkapten Lara Stalder till internationella förbundet IIHF:s hemsida efter matchen.

Final och bronsmatch avgörs på tisdag kväll och natten till onsdag, svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!