Finland ransonerar paracetamol inför ny våg

Finland ransonerar köp av paracetamol. Arkivbild.
Finland ransonerar köp av paracetamol. Arkivbild.
FinlandTT-AFP

Annons

Annons

Försäljningen av den smärtstillande medicinen paracetamol och antiinflammatoriska dexametason begränsas i Finland för att säkra tillgången av läkemedlen under den väntade andra vågen av coronasmitta, meddelar landets hälsodepartement.

Vid varje köptillfälle kommer endast en mängd som motsvarar maximalt tre månaders användning få inhandlas. Restriktionerna kommer att gälla till i januari nästa år.

Vi vidtar den här åtgärden så att vi, även om problemen med utbud och logistik kring paracetamol fortsätter, kommer att ha tillräckligt för varje patient som behöver det, säger Noora Oinonen, expert vid hälsodepartementet.

Det receptfria läkemedlet paracetamol används ofta mot feber, men utbudet på världsmarknaden har minskat sedan pandemin fått en del tillverkare, särskilt i Kina, att minska sin produktion. Dexametason har, enligt en brittisk studie från i juni, visat sig ha positiva effekter för svårt sjuka covid-19-patienter. Världshälsoorganisationen har dock ännu inte beslutat sig för om man rekommendera steroiden vid covidbehandling.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons