A-
A+

Finland startar vaccinering av tolvåringar

Finland börjar vaccinera barn i åldersintervallet tolv–femton. Arkivbild.
Finland börjar vaccinera barn i åldersintervallet tolv–femton. Arkivbild.
FinlandTT

Finland inleder vaccinering av barn i åldrarna tolv till femton år. Och det kan ske mot föräldrarnas vilja.

Annons

Annons

Måndagen blir startskottet för vaccinering av tolv- till femtonåringar i Finland. Enligt social- och hälsovårdsministeriet är det vaccinen från Pfizer och Moderna som ska användas, som är de två som är godkända i landet för personer över tolv år.

Vaccinering kan exempelvis ske i skolor. Det kan teoretiskt bli så att barnen själva väljer att ta vaccinet, mot sina föräldrars vilja.

"En minderårig kan själv besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga med hänsyn till hans eller hennes ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut om sin vaccination", skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

Hittills har vaccin till så unga finländare bara rekommenderats då personen tillhör en riskgrupp, och då med Pfizer/Biontechs vaccin.

Coronaviruset är på frammarsch i Finland, och veckan som avslutades den 1 augusti ökade fallen med mer än 50 procent. Förra veckan vårdades omkring 100 patienter på sjukhus med covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!