A-
A+

Finlands regering backar om rörelsebegränsningar

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
FinlandTT

Finlands statsminister Sanna Marin meddelar på Twitter att det tidigare förslaget om att kraftigt begränsa medborgarnas rörelsefrihet för att hejda coronavirusets framfart dras tillbaka.

Annons

Annons

Anledningen är att det finländska grundlagsutskottet tidigare under dagen sågade förslaget, rapportera Yle.

I sitt utlåtande konstaterade grundlagsutskottet att förslaget var för vagt och att det inte var förenligt med Finlands författning.

Helsingfors och Åbo

Det var i förra veckan som Finlands regering presenterades ett utkast till en lag, som skulle begränsa rörelsefriheten kraftigt i bland annat Helsingfors och Åbo.

Regeringen förklarade då att det "viktigaste målet med begränsningarna av rörelsefriheten är att minska antalet möten och nära kontakter mellan människor, eftersom coronavirussjukdomen sprider sig snabbt och okontrollerat i vissa områden".

"På grund av grundlagsutskottets uttalande har regeringen beslutat att dra tillbaka vårt förslag", skriver Marin i sitt Twittermeddelande där hon också tackar landets medborgare för att i över ett års tid ha tagit ansvar och följt myndigheternas råd och rekommendationer.

Annons

Annons

Oroande smittspridning

Ett extra regeringsmöte kommer att hållas under onsdagskvällen för att diskutera frågan.

Finland har klarat sig förhållandevis lindrigt under pandemin. Sammanlagt har 844 personer avlidit med covid-19 i landet , enligt Institutet för hälsa och välfärd. Men smittspridningen har tagit fart och på onsdagen uppgavs att 77 452 bekräftade coronafall rapporterats sedan pandemins inledning.

Finland har en befolkning på cirka 5,5 miljoner invånare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!