A-
A+

Finländsk skidåkare dopad

Ari Luusua under Vasaloppet 2020. Nu är finländaren dopningsavstängd.
Ari Luusua under Vasaloppet 2020. Nu är finländaren dopningsavstängd.
SkidorTT

Den finländske skidåkaren Ari Luusua åkte fast för dopning. Nu stängs han av i fyra år tack vare hans svenska klubb Team Eksjöhus.

Annons

Annons

I höstas testade han positivt för den anabola steroiden drostanolon och för meldonium, som är en substans i hjärtmedicin, skriver svenska Yle.

Innan han åkte fast för dopning hade Luusua skrivit på för att köra långloppscupen Ski Classics för svenska Team Eksjöhus.

Efter att han testat positivt lade Luusua av med skidåkningen. Detta som ett sätt att komma undan en avstängning, då man i Finland får dopa sig om man inte är registrerad som aktiv.

Då sa vi att han visst hade registrerat sig för oss för att köra Ski Classics och det är det som gör att han blir fälld, säger Team Eksjöhus sportchef Espen Träldal till Aftonbladet.
Vi har stått upp för att han skulle bli avstängd, är glada över att rättvisan tog honom och att han har fått domen han fått. Vi är extremt mycket emot dopning och alla våra kontrakt är skrivna för att det ska bli konsekvenser om man dopar sig, säger Espen Träldal.

Före satsningen på långlopp tävlade Luusua en del i världscupen. Hans främsta distans var sprint. Han tog världscuppoäng sex gånger i karriären, och niondeplatsen i Ruka 2016 blev hans främsta insats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.