Finnkampen miljonsmäll för svenska förbundet

Finnkampen blir dyrt för Svenska friidrottsförbundet eftersom man tvingas chartra flygplan. Arkivbild.
Finnkampen blir dyrt för Svenska friidrottsförbundet eftersom man tvingas chartra flygplan. Arkivbild.
FriidrottTT

Dagliga resor till och från Finland. Finnkampen blir extra dyrt i år för Svenska friidrottsförbundet eftersom man tvingas chartra flyg till Tammerfors.

En grov gissning är runt 1 miljon kronor. Men vi tycker att det är värt det, säger marknadschefen Jan Larsson.

Annons

Annons

Finland har hårda reserestriktioner för svenskar på grund av coronapandemin och det var först sedan den finländska regeringen gav dispens som det blev klartecken för årets friidrottslandskamp mellan Finland och Sverige.

Tävlingarna hålls i år i Tammerfors den 5 och 6 september. Det svenska friidrottslandslaget kommer inte att övernatta i Finland utan resa till och från Tammerfors dagligen.

Mest troligt blir det någon form av charterplan. Det blir väldigt mycket dyrare än att köpa biljetter till reguljärflyg, säger Larsson.
En grov gissning är runt 1 miljon kronor, men det kan bli värre eller bättre. Förutom chartrade plan tillkommer kostnaden för hotellnätter i Stockholm och kanske måste vi betala för coronatester. Men vi är villiga att ta den kostnaden.

"Unik landskamp"

Larsson anser att det är värt den stora kostnaden för att Finnkampen ska kunna genomföras. Tävlingen har aldrig blivit helt inställd, 1952 tävlade dock enbart damerna.

Det är en tradition och har funnits sedan 1925 och är en unik landskamp i friidrotten, det finns inget liknande. Sen tv-mässigt, vi vill tillgängliggöra det för det svenska folket och för våra partners.

Finland räknar med att ha publik på läktarna, mellan 3 000 och 5 000 åskådare per dag, enligt SVT. Det blir dock utan svenskar på grund av karantänsreglerna.

Annons

Annons

Duplantis och Berglund missar

Den svenska stavhoppsstjärnan Armand Duplantis kommer inte att vara med i Finnkampen på grund av sitt späckade tävlingsschema. Inte heller 1 500-meterslöparen Kalle Berglund, som ska springa i Diamond League-tävlingen i Bryssel den 4 september.

Eftersom jag inte visste om Finnkampen skulle bli av tog jag chansen när jag blev tillfrågad. Bröderna Ingebrigtsen ska springa där så det blir ett bra lopp, sade Berglund till TT i förra veckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons