A-
A+

Fjärde fall av apkoppor i Sverige

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild.
Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild.
HälsaTT

Ytterligare ett fall av apkoppor har bekräftats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Annons

Annons

Det senaste fallet kommer från region Skåne och har diagnosticerats i Danmark.

Totalt finns nu fyra bekräftade fall av apkoppor i Sverige. Två av de tidigare hör hemma i region Stockholm och ett i Västra Götaland. Det första fallet bekräftades den 20 maj, det andra den 22 maj och det tredje på måndagen.

Från Folkhälsomyndigheten har man tidigare inte kunnat säga någonting om de enskilda fallen och om de tre som tidigare smittats har haft kontakt med varandra.

Det pågår en smittspridning av en sjukdom som vi inte brukar se i Europa och det är inte oväntat att det dyker upp enstaka fall i Sverige, sade Erik Sturegård, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, till TT på måndagen.

Apkoppor klassas som en allmänfarlig sjukdom, vilket innebär att smittskyddsåtgärder som smittspårning och förhållningsregler för de smittade kan användas för att begränsa spridningen.

Tiden mellan att man utsätts för smittan och får symtom kan enligt Folkhälsomyndigheten variera mellan 5 och 21 dagar, men vanligast är mellan 6 och 13 dagar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.