A-
A+

Fler äldre luras av bedragare: "Känner skam"

Allt fler drabbas av så kallade investeringsbedrägerier, varnar Finansinspektionen. Arkivbild.
Allt fler drabbas av så kallade investeringsbedrägerier, varnar Finansinspektionen. Arkivbild.
EkonomiTT

Antalet bedrägerier där folk luras till att investera stora summor pengar ökar kraftigt. Särskilt hårt drabbade är personer över 60 år.

Nu lanserar Finansinspektionen (FI) en informationsinsats för att bryta utvecklingen.

'Om det låter för bra för att vara sant, är det oftast så', lyder Finansinspektionens skarpa råd till svenskar som erbjuds lukrativa investeringserbjudanden.
"Om det låter för bra för att vara sant, är det oftast så", lyder Finansinspektionens skarpa råd till svenskar som erbjuds lukrativa investeringserbjudanden.
Ett exempel ur Finansinspektionens annonskampanj som varnar för investeringsbedrägerier.
Ett exempel ur Finansinspektionens annonskampanj som varnar för investeringsbedrägerier.

Mellan 2021 och 2022 ökade antalet anmälda investeringsbedrägerier med drygt 40 procent, enligt FI.

Men mörkertalet bedöms vara mycket stort.

Det är framför allt äldre personer som råkar illa ut. Misstänksamheten är oftast inte tillräckligt stor där. Det oroväckande är att många av dem blir lurade vid upprepade tillfällen, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI.

Nu drar FI igång en stor informationskampanj i sociala medier för att nå de mest utsatta grupperna.

Kontaktar via meddelandetjänster

Bedragarna kontaktar vanligtvis sina offer på sociala medier eller via olika meddelandetjänster som Whatsapp, Telegram och Signal, berättar Mikael Sandahl.

De erbjuder någon form av bra investeringserbjudande, som är säkert och ökar snabbt i värde, och där god avkastning garanteras.

FI har skapat annonser på sociala medier som är utformade på likartat sätt, som erbjuder fantastiska erbjudanden, men som sedan omformas till en tydlig varningsannons.

Orsaken bakom det höga mörkertalet är att det är förknippat med skam att utsättas för den här sortens bedrägerier, påtalar Mikael Sandahl.

Jag har talat med många som säger att de varken vågar berätta om det inträffade för närstående eller kontakta polisen. De känner skam för att de har blivit lurade när det i själva verket borde vara bedragarna som skäms, säger han.
Problemet med att vänta med att polisanmäla brottet är att det blir svårare att få tillbaka några pengar, tillägger han.

"Fasad av trovärdighet"

Bedragare som lockar med investeringar utger sig allt oftare för att arbeta för eller tillsammans med myndigheter – exempelvis Finansinspektionen.

De utger sig för att samarbeta med oss eller motsvarande myndighet utomlands, eller för att komma från en känd bank. Allt för att bygga upp en fasad av trovärdighet, säger Mikael Sandahl.

Aktörerna är verksamma i både Sverige och andra länder. FI har märkt av allt fler fall där utländska individer kontaktar svenskar med lukrativa erbjudanden.

Man uppmanas att växla i kryptovalutor, som är svårare att spåra.

"Finns inga enkla investeringar"

Hans bästa tips för att undvika att bli lurad är tydligt: Om det låter för bra för att vara sant, är det oftast så.

Du ska alltid vara misstänksam när du ser tips på sociala medier där någon pratar om enkla investeringar som snabbt ger god avkastning. Det finns inga enkla investeringar.
Och så fort någon uppmanar dig att använda bank-id bör varningsklockarna ringa.

På FI:s hemsida finns ett företagsregister över alla bolag och personer som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster.

Vi rekommenderar alla att kontrollera om företaget man är på väg att involvera sig i finns med i vårt register. Vi har även en varningslista över företag som FI eller tillsynsmyndigheter i andra länder varnar för.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.