Fler avhopp efter stormningen av Kapitolium

USA:s utbildningsminister Betsy DeVos avgår. Arkivbild.
USA:s utbildningsminister Betsy DeVos avgår. Arkivbild.
USATT-Reuters

Ytterligare en topprepublikan avgår efter onsdagens våldsamheter vid Kapitolium i Washington DC – utbildningsminister Betsy DeVos.

Och enligt senatens majoritetsledare Mitch McConnell har senatens högste säkerhetsansvarige, Michael Stenger, lämnat in sin avskedsansökan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany läste upp ett uttalande från presidenten och lämnade sedan pressrummet utan att svara på frågor.
Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany läste upp ett uttalande från presidenten och lämnade sedan pressrummet utan att svara på frågor.

Utbildningsministern Betsy DeVos skriver enligt amerikanska medier i sin avskedsansökan att avhoppet beror på presidentens våldsbejakande retorik.

"Vi borde lyfta fram och fira er regerings många bedrifter för USA:s folk", skriver DeVos enligt The New York Times. "I stället måste vi städa upp röran som orsakats av våldsamma demonstranter som invaderat Kapitolium", fortsätter hon. "Det är ingen tvekan om vilken inverkan er retorik hade på situationen, och det är den avgörande punkten för mig."

Polischef slutar

Amerikanska medier rapporterar att kongresspolisens chef Steven Sund kommer att avgå den 16 januari med anledning av händelserna vid Kapitolium. Representanthusets talman Nancy Pelosi har krävt Sunds avgång då Kapitoliums säkerhetsstyrkor inte lyckades hindra Trump-anhängare från att storma parlamentsbyggnaden.

Tidigare har transportminister Elaine Chao meddelat att hon avgår på grund av händelserna i onsdags.

Annons

Annons

Polis avliden

CNN rapporterar att en kongresspolis har avlidit efter onsdagens upplopp vid Kapitolium. Något som först dementerades av kongresspolisen. Senare kom ett uttalande där det uppgavs att en polisman hade avlidit på sjukhus under torsdagskvällen efter att ha skadats i samband med sammandrabbningar med Trumpanhängare vid Kapitolium på onsdagen.

Det innebär att fem personer har mist livet i samband med onsdagens händelser.

I samband med stormningen sköts en 35-årig kvinna till döds av kongresspolisen inne i Kapitolium. Kvinnan rapporteras ha försökt tränga sig förbi en dörr som hade barrikaderats av beväpnade poliser på andra sidan. Ytterligare tre personer avled i onsdags i samband med de urartade protesterna. Polisen gör gällande att det i de fallen fanns medicinska orsaker.

"Förkastligt och oetiskt"

Under torsdagen sade USA:s president Donald Trump via Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany att han fördömer händelserna i Washington DC.

Låt mig klargöra att våldet som vi såg i går vid Kapitolium var fruktansvärt, förkastligt och oetiskt mot amerikanska värderingar. Vi, presidenten och regeringen, fördömer det på starkast möjliga sätt, sade McEnany.

Hon fortsatte med att säga att de som brutit mot lagen bör straffas och lämnade sedan pressmötet utan att svara på frågor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons