A-
A+

Fler brottmål överklagas till hovrätten

Hovrätterna får ta emot fler överklagade brottmålsärenden från tingsrätterna. Arkivbild.
Hovrätterna får ta emot fler överklagade brottmålsärenden från tingsrätterna. Arkivbild.
BrottTT

De senaste fem åren har antalet tingsrättsdomar i brottmål som överklagas till hovrätterna ökat kraftigt, enligt en granskning av P1-programmet " I lagens namn ".

Annons

Annons

I år handlar det hittills om 6 855 överklaganden i brottmål som nått hovrätterna. Om inflödet av ärenden fortsätter i samma takt väntas en ökning med 60 procent jämfört med 2017, enligt granskningen.

Till Svea hovrätt i Stockholm, som är landets största hovrätt, har antalet inkomna överklaganden i brottmål från tingsrätten ökat med 50 procent de senaste fem åren, vilket leder till längre väntetider innan målen kan sättas ut till förhandling.

Enligt hovrättspresidenten Anders Perklev beror ökningen sannolikt på ökade resurser till Polismyndigheten och satsningar på att utreda gängrelaterad brottslighet.

Den typen av mål som oftast är komplicerade blir ofta överklagade, medan enklare mål, mer vardagsbrottslighet, ofta stannar i tingsrätten, säger han till "I lagens namn".

TT har tidigare rapporterat om att fler brott även nådde högsta instans och överklagades till Högsta domstolen under 2021, till följd av ökningen av antalet brottmålsärenden i landets tings- och hovrätter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.