A-
A+

Fler gripna vid nya kravaller i Nederländerna

Många deltagare i lördagens demonstration i Amsterdam mot coronarestriktioner.
Många deltagare i lördagens demonstration i Amsterdam mot coronarestriktioner.
NederländernaTT-AFP

Nederländerna har återigen skakats av oroligheter. I protest mot utökade covidrestriktioner har personer kastat sten, tänt eldar, och avfyrat fyrverkerier under natten.

48 personer har gripits och fem poliser skadats.

Annons

Annons

Människor tågade på lördagen genom Amsterdam i protest mot nya covidrestriktioner.
Människor tågade på lördagen genom Amsterdam i protest mot nya covidrestriktioner.

Gripandena skedde i tre olika provinser. Polisen har använt vattenkanoner, hundar och hästar för att stoppa ungdomar som tände eldar och kastade fyrverkerier mot polisen, i de värsta oroligheterna sedan januari.

Några av nattens värsta sammandrabbningar skedde i Haag. Fem poliser skadades, varav en allvarligt, enligt ett uttalande från polisen. 19 personer greps, en av dem för att ha kastat en sten genom vindrutan på en ambulans.

I Limburg har 13 personer gripits, och i staden Urk 16.

Använde vattenkanon

I fredags bröt kravaller ut i Rotterdam och fyra personer skadades när polisen öppnade eld. Myndigheterna har tidigare meddelat att tre av dem vårdas på sjukhus och deras skador är allvarliga, enligt Reuters.

Runt 50 personer greps efter fredagens Rotterdamkravaller, ungefär hälften av dem är minderåriga, enligt polisen. Flera av upploppsmakarna har kopplingar till fotbollshuliganer och kriminella nätverk, enligt justitieminister Ferd Grapperhaus.

Stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb har beskrivit kravallerna som en "våldsorgie".

Polisen kände sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, sade han enligt AFP tidigt på lördagsmorgonen.

Annons

Annons

Tusentals i fredliga protester

Tidigare på dagen samlades tusentals demonstranter i Amsterdam och Breda för att fredligt protestera mot den nederländska regeringens planer på att begränsa ovaccinerades tillträde till exempelvis restauranger.

Nederländerna har registrerat nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder utökade restriktioner som berör restauranger, butiker och sportevenemang – men gnistan till helgens kravaller var regeringens avisering av en ny lag som gör att personer som varken är vaccinerade eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restauranger.

Stora protester med tiotusentals demonstranter hölls även i Bryssel på söndagen.

I Österrike demonstrerade 35 000 i lördags. Även i bland annat Schweiz, Danmark, Kroatien, Italien, Nordirland och Australien hölls stora demonstrationer mot covidrestriktioner under helgen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.