Fler husdjursbedrägerier under coronapandemin

Antalet bluffannonser för valpar och kattungar ökar i takt med att allt fler vill skaffa husdjur. Arkivbild.
Antalet bluffannonser för valpar och kattungar ökar i takt med att allt fler vill skaffa husdjur. Arkivbild.
BrottTT

I takt med att allt fler vill skaffa husdjur, ökar också fallen där privatpersoner luras att betala handpenning för hundar och katter som sedan visar sig inte existera. Polisen uppmanar nu de som går i husdjurstankar att vara extra noggrann inför köpet.

Annons

Annons

Under coronapandemin har många tagit tillfället i akt att skaffa en valp eller kattunge. Men husdjurstrenden öppnar också nya möjligheter för bedragare, något som syns i antalet bedrägeriärenden hos polisen.

Allt fler privatpersoner betalar handpenning i tron om att de tingar en valp eller en kattunge som sedan visar sig inte existerar. Det kan röra sig om ett par tusenlappar, men också större summor än så.

Vi kan se ett ökat antal av den här typen av ärenden, och det har tagit fart i samband med coronapandemin, säger Andreas Jörnefeldt på polisen i Kronoberg till P4 Kronoberg.

Falska nätannonser

Enligt polisen sker bedrägerierna oftast via försäljningssidor på nätet.

Även i polisregion Nord känner man igen bluffupplägget, och har märkt en ökning av antalet anmälningar.

Så fort det är något som blir populärt, som nu att många vill köpa hund, så kommer det bedragare som ser möjligheter att lura folk på pengar, säger Mikael Ahrtzing på polisregion Nord till Aftonbladet.

Annons

Annons

Kolla upp säljaren

Både polisen och organisationen Internetstiftelsen har en rad tips på hur man som husdjursspekulant kan minska risken att bli lurad när man köper ett nytt husdjur.

Då bluffannonserna kan vara svåra att skilja från de seriösa annonserna, är det viktigt att göra ordentliga efterforskningar. Det handlar exempelvis om att göra en bildsökning för att se om bilden på husdjuret är stulen, att be säljaren om referenser samt att vara försiktig med förskottsbetalningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons