A-
A+

Fler jobb väntas i ljusare byggbransch

Bättre fart på kranarna väntas. Arkivbild.
Bättre fart på kranarna väntas. Arkivbild.
EkonomiTT

Full fart på bostadsbyggandet igen. Och fler byggjobb. Branschen tecknar en ljus bild av de närmaste åren.

Annons

Annons

Trots pandemin hölls nivån på bostadsbyggandet uppe i fjol, främst tack vare ombyggnationer. Men i år och nästa år växlar farten upp, bostadsbyggandet bedöms öka kommande två år med sju respektive sex procent, spår Byggföretagen i en ny konjunkturprognos. Nästa år väntas en årlig nybyggnadstakt av bostäder på närmare 60 000, omkring 7 000 fler än i fjol.

Suget efter fritidshus är en sådan faktor som väntas driva efterfrågan något år till. I fjol ökade byggandet av fritidshus med elva procent, som en effekt av att svenskarna stannade hemma i coronapandemins tecken.

Däremot fortsätter lokalinvesteringarna att gå trögt i pandemins spår, även om en viss återhämtning väntas nästa år. Anläggningsbyggandet håller farten i år, men tappar i stället nästa år. Så sammantaget landar bygginvesteringarna på en ökningstakt på fyra procent i år, jämfört med fjolåret, och tre procent upp 2022, enligt Byggföretagen.

Det gör att byggföretagen behöver anställa igen. I fjol försvann runt 8 000 byggjobb. Men ungefär lika många jobb bedöms återkomma i år och nästa år, med merparten 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!