A-
A+

Fler kvinnor aktiva i kriminella gäng

Fler kvinnor deltar aktivt i gängkriminalitet. Arkivbild.
Fler kvinnor deltar aktivt i gängkriminalitet. Arkivbild.
BrottTT

Allt fler kvinnor och flickor deltar i gängkriminaliteten. Enligt Stockholmspolisens kartläggning har det på ett par år skett mer än en fördubbling av antalet kvinnor i gängen – och de har en betydligt mer drivande roll än förr.

Annons

Annons

Från att tidigare ha sett en passiv flickvän ser vi i dag en aktiv medgärningsman som tar en egen självständig roll för att nå makt status och egen ekonomisk vinning, säger Magnus Mowitz, tf chef för underrättelsesektionen vid Polisregion Stockholm, till SVT Veckans Brott.

Polisen har fått upp ögonen för utvecklingen bland annat tack vare att man kunnat läsa den tidigare krypterade kommunikationen mellan gängkriminella i appen encrochat.

Enligt den kartläggning som underrättelsesektionen i polisregionen gjort finns ett 50-tal kvinnor med i gängen. Kvinnor är fullvärdiga medlemmar, de är med och organiserar och planerar och sysslar aktivt med narkotikahantering, transporter och penningtvätt, enligt polisen.

Det handlar även om riskminimering – eftersom polisens verksamhet historiskt inte riktats mot kvinnor, säger Magnus Mowitz till SVT.

Kvinnorna tycks dock inte delta lika aktivt i den allra grövsta våldsbrottsligheten, som skjutningar och sprängningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!