A-
A+

Fler och fler vill se Andersson som S-ledare

En rad S-distrikt vill se Magdalena Andersson som ny partiledare. Arkivbild.
En rad S-distrikt vill se Magdalena Andersson som ny partiledare. Arkivbild.
PolitikTT

Ytterligare ett socialdemokratiskt partidistrikt, Östergötland, vill se finansminister Magdalena Andersson som ny partiledare.

Annons

Annons

"Magdalena Andersson har de egenskaper man kan förvänta sig av en socialdemokratisk partiordförande och av Sveriges statsminister: kompetent, handlingskraftig men också med en stark ideologisk övertygelse", skriver Teresa Carvalho, distriktsordförande för Socialdemokraterna Östergötland, i ett pressmeddelande, rapporterar corren.se.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uttalar nu också sitt fulla stöd för Magdalena Andersson.

Magdalena är den bästa kandidaten, och det är hon inte för att hon är kvinna utan för att hon är bäst, säger Johansson till TT.

Kompakt stöd

Stödet för Magdalena Andersson får betecknas som kompakt. Inrikesminister Mikael Damberg, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist har uttalat sitt stöd för Magdalena Andersson. Även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och avgående näringsminister Ibrahim Baylan har uttalat sitt stöd för henne.

Utöver Östergötland har även Stockholms län och S-distrikten Skåne, Värmland, Halland, Skaraborg, Fyrbodal och Sjuhäradsbygden (Älvsborgs södra) nominerat Andersson som ny partiledare. SSU har också lagt in sitt ord för henne.

Finansministern får också stöd av LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Annons

Annons

En process

Själv vill Magdalena Andersson fortfarande inte säga om hon kandiderat.

Det är som jag sagt hela tiden, det här är en process där partimedlemmarna i vårt parti ska säga sitt och den processen håller på fram till första oktober. Sen är det valberedningen som ska dra igång med sitt arbete, säger hon till TT.

TT: Andra har ju sagt att de inte kandiderar, varför har du inte sagt om du vill eller inte?

Det finns många potentiella kandidater i vårt parti, och jag utgår ifrån att valberedningen sen kommer att ringa runt till alla oss som sitter i verkställande utskottet och då kommer vi kunna prata direkt med dem.

TT: Hur ska man som utomstående förstå den här traditionen i ert parti att man inte kan säga att man vill bli partiledare?

Jag tror att är av respekt för att vi har en diskussion och en process bland partimedlemmarna runt om i hela landet. Jag tycker att det är viktigt att de får säga sitt och genomföra sina nomineringar och sen gör valberedningen sitt jobb, säger Magdalena Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!